Akteri muzičko-poetske večeri u KIC- Zeta / - FOTO: D. KOPRIVICA
08/03/2024 u 21:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U čast 8. marta u KIC-u "Zeta" održano poetsko-muzičko veče

U organizaciji KIC-a “Zeta” Golubovci je povodom Međunarodnog praznika žena organizovan pravi poetsko-muzički spektakl u velikoj sali ovog Centra, uz puno dobrih pjesama, stihova i aforizama.

Na samom početku programa, u ime domaćina, prisutne je pozdravio vd direktora  KIC-a “Zeta” Branko Noković, uz osvrt na značaj međunarodnog  Dana žena.

- Ovo veče je samo mali znak pažnje i zahvalnosti ženama, a nesumnjivo dobra poezija, dobra muzika i dobar humor garancija večerašnjeg dobrog provoda i raspoloženja - kazao je, između ostalog, Noković.

Prisutnima se potom obratio Dragan Koprivica i uputio posebne pozdrave predsjedniku opštine Zeta, Mihailu Asanoviću, rukovodiocu Službe za građane Glavnog grada Podgorica Vladislavu Dajkoviću, direktoru UIKS-a Darku Vukčeviću i Dragici Rajković, načelnici Odsjeka za tretman zatvorenika.

Zatim je ukazao na istorijski značaj Osmog marta u svjetlu sve veće afirmacije žena u društvu, uz poštovanje rodne ravnopravnosti, dodajući da su naši najveći pjesnici ispisali najljepše stihove posvećene liku žene koja je vječna inspiracija i simbol svakog progresivnog društva i porodice, nada u bolji život mladih uz stremljenja ka miru i progresu.

Koprivica je potom predstavio gošće programa, pjesnikinje Olgu Dabović Klikovac i Aniku Vuletić, koje su za svoje stihove nagrađene aplauzima, a zatim najavio Radojku Draganić, sigurno najbolju mladu aforističarku u Crnoj Gori, koja već ima lijepa priznanja kritike, a ove godine je čak bila u najužem krugu za Vibovu nagradu u Beogradu. Publika je potom, prijatno iznenađena satiričnim aforizmima, aplauzima pozdravila talentovanu aforističarku.

Zatim je i Koprivica govorio aforizme, i na harmonici odsvirao neke popularne narodne refrene.

Svojim maestralnim glasom predstavila se profesorica Milica Vojinović, široj kulturnoj javnosti poznata i kao učesnica i finalistkinja poznatog muzičkog regionalnog takmičenja “Nikad nije kasno”, na kojem je afirmisala naš melos i bila u samom vrhu finalnog takmičenja.

Koprivica je potom pjevao popularne melodije Halida Bešlića, Enesa Begovića i drugih izvođača, da bi zatim sa Milicom Vojinović, uz aplauze svih prisutnih, otpjevao novi izuzetni hit “Ponoć” iz filma “Toma”.

Poseban događaj ukupne poetsko-muzičke večeri predstavljao je nastup Milana Kneževića, prije kojeg je Koprivica istakao da je riječ o uspješnom pjesniku i romanopiscu, koji je za roman “Obala Nesanice” u januaru 2022. dobio nagradu beogradskog „Ježa“, „Slobodan Kostić”, zatim Udruženja književnika Srbije “Radoje Domanović” i  “Vidovdansku povelju” UKCG. Za pjesničku zbirku “Robijaški refreni” dobio je nagradu “Mirko Banjević”, a dobitnik je i priznanja Književnog društva Kosova i Metohije “Velika gramata”, najvećeg priznanja za književno stvaralaštvo i očuvanje srpskog jezika.

Knežević je prvo damama čestitao Osmi mart, a potom satirično ukazao na svoju, kako je rekao, “univerzalnost”: “danas tuča na Cetinju, večeras književno veče u Zeti”.

Potom je čitao jednu svoju izvrsnu satiričnu pjesmu na aktuelne teme “Ima te na SKAJ”, uz brojne aplauze i salve smijeha oduševljenih gledalaca, jer je opisao bizarno stanje svijesti malog junaka, opčinjenog Skaj pretragama, i pitanjem da li je na Skaju bolje: biti il’ ne biti...

Cjelokupan program je trajao sat i deset minuta, nakon čega su gledaoci aplauzima pozdravili sve učesnike uz želju da se programi ovakvog kolažnog tipa, kakvi zaista nedostaju, organizuju što češće.

Na kraju treba posebno istaći da je muzički sastav, pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića, opravdao sva očekivanja, dajući izuzetan doprinos izvrsnom muzičkom štimungu u cjelini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:56