Mjuzikl „Flash dance” otvorio Purgatorije 2023. / -AGENCIJA CGNEWS [[email protected]]
23/06/2023 u 09:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U najtežim vremenima pozorište daje najbolje rezultate

Vјera je nešto što nas oplemenjuje, što nam daje nadu, što nas čini uzvišenim. Pozorište je uzvišeni čin, zato vas molim da vјerujete u pozorište - kaže Olga Odanović

Festival mediteranskog teatra „Purgatorije 2023”, svečano je otvoren u na Ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat. Osamnaesto izdanje festivala, na do poslednjeg mjesta ispunjenoj ljetnjoj sceni, zvanično je otvorila pozorišna i filmska glumica Olga Odanović.

– Bez vas, draga publiko, pozorište ne postoji. Pozorište je privilegija. Baviti se pozorištem je fantastičan posao. Na sve ono što smo zaboravili u ovom ludom vremenu, plemenitost, empatija, tuga i patnja, pozorište je tu da vas podsјeti da to postoji. Da vas podsјeća na prave vriјednosti. Da budemo humani, empatični, da volimo bližnje svoje, da volimo sebe i da volimo pozorište - kazala je Odanović.

Ona je istakla da pozorište ima veliku ulogu u odrastanju svih nas, te da je pozorište najbolje provedeno vriјeme, naglašavajući da ono odolijeva svim vremenima, onim divnim i onim manje lijepim.

image

Olga Odanović na otvaranju Purgatorija 2023

-AGENCIJA CGNEWS [Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.]

– U najtežim vremenima pozorište daje najbolje rezultate. Pozoriše se uvijek obraća malom čovjeku, poniženom, uvređenom, daje nadu da je ipak, moguć bolji svijet. Najveću obavezu pozorište ima prema sebi. Ono čega se nikada ne možemo zasititi je dobro ispričana priča. U životu mora da se vјeruje. Vјera je nešto što nas oplemenjuje, što nam daje nadu, što nas čini uzvišenim. Pozorište je uzvišeni čin, zato vas molim da vјerujete u pozorište. Tu su mnoga pitanja, mnogi odgovori. Možda nekad nisu prijatni, liјepi, ali to smo sve mi, to je naš život - kazala je Odanović.

Dok je publike, „Purgatorije” će živjeti

Publici se obratio i Goran Božović, direktor Centra za kulturu Tivat.

– Pričinjava mi ogromnu čast i izuzetno sam ponosan kad vidim da je ljetnja pozornica prepuna. Zato što su „Purgatorije” kultura i umjetnost, zato što su „Purgatorije” brend i ponos Tivta i Crne Gore, zato što su „Purgatorije” centar kulturnih zbivanja u regionu, priznat i prepoznat, zato što su „Purgatorije” tradicija i ogromna obaveza. „Purgatorije” su vaše i naše, i svakog građanina Tivta i Crne Gore i svakog gosta i svakog posjetioca. „Purgatorije” ste i vi. „Purgatorije” su i emocije, i sreća i tuga i strah i bijes. „Purgatoriјe” su i bijeg od stvarnosti. „Purgatorije” su lijek za dušu. „Purgatorije” su čistilište. Dok je vas, publike, „Purgatorije” će živjeti. Zato uživajte večeras i do 30. avgusta u svemu što smo pripremili za vas - rekao je Božović.

Nakon otvaranja, ansambl Pozorišta na Terazijama iz Beograda izveo je mjuzikl "Fleš dens" u režiji Vladana Đurkovića. Bio je to tročasovni spektakl koji je oduševio publiku.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović јe istakao nakon predstave da je početak ovogodišnjeg izdanja „Purgatorija” opravdao očekivanja te da će, ako je suditi po onoj "da se po jutru dan poznaje" ovo biti uspješan festival.

Reditelj mjuzikla Vladan Đurković je podsjetio da je riječ o 50. izvođenju mjuzikla i da mu je drago što je to upravo na otvaranju festivala „Purgatorije”.

– Prvi put sam sa predstavom u Tivtu i Crnoj Gori, ali od studentskih dana pratim ovaj festival i zato mi je velika čast što je moja predstava otvorila ovaj festival pred publikom koja je navikla na kvalitet i visok nivo pozorišnih predstava - istakao je Đurković.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:52