Побједничка књига конкурса УЦПДМ / -ФОТО: УЦПДМ/ФЕЈСБУК
03/04/2024 u 10:59 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UCPDM: "Pjesmaste priče" Velimira Ralevića najbolja knjiga za djecu

"Pjesmaste priče" Velimira Ralevića izdvojile su se, prije svega, svojim tekstualnim kvalitetima oličenim u humoru, invenciji i inteligenciji, kao ključnim osobinama kvalitetne moderne književnosti za mlade koje su ovu zbirku i preporučile za nagradu o kojoj je riječ, stoji u obrazloženju žirija

Godišnja nagrada Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade (UCPDM) za 2023. godinu pripala je zbirci poezije "Pjesmaste priče" Velimira Ralevića. Odluku je donio žiri u sastavu doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić (predsjednica Žirija), prof. dr Dušanka Popović (članica), mr Goran Radojičić (član).

Kako stoji u obrazloženju žirija, Ralević je već trideset godina unazad etablirano ime na crnogorskoj književnoj sceni, prepoznat u regionu kao jedan od najdarovitijih savremenih crnogorskih pjesnika za djecu i mlade. Mnoštvo objavljenih poetskih knjiga od 1994. godine naovamo, obilje nagrada i priznanja, te značajna zastupljenost u antologijama i književnoj kritici, pokazatelj su njegovog talenta i pregalaštva na polju dječje i omladinske književnosti.

U konkurenciji je bilo 11 knjiga

Ove godine na konkurs UCPD raspisan prijavilo se 11 autora: Aleksandar Obradović - "Ne umiru leptiri", Slobodan Zoran Obradović - "Jedna sasvim neobično obična priča", Goran Popović Duks - "Čarobni kaleidoskop", Vesna Radović - "Pesme koje mi je šapnula lasta", Velimir Ralević - "Pjesmaste priče", Sanela Ramadanović Softić - "Ljubav sjajnog mjeseca", Žarko Vučinić -"Drvo bez hlada", Jelena Vukić - "Zelena krava", Sonja Padrov Tešanović - "Ima jedno mjesto", Tamara Senić - "Kako rastu krila" i Sonja Škobić - "Pipi i žuti leptir".

– Iako je među kandidovanim knjigama bilo zanimljivih i vrijednih ostvarenja, naročito u vizuelno-materijalnom pogledu, što se uklapa u savremene trendove usmjerene ka čitalačkoj pažnji i perceptivnim sklonostima novih generacija, "Pjesmaste priče" Velimira Ralevića izdvojile su se, prije svega, svojim tekstualnim kvalitetima oličenim u humoru, invenciji i inteligenciji, kao ključnim osobinama kvalitetne moderne književnosti za mlade koje su ovu zbirku i preporučile za nagradu o kojoj je riječ - navodi se u obrazloženju.

image

Награда УЦПДМ

-фото: УЦПДМ/ФЕЈСБУК

Fabuliranje u kontekstu oneobičavanja donijelo je izuzetnu raznovrsnost poetskog materijala, dodaje žiri, napominjući da je Ralević u dužim pjesama donio veoma zanimljive poetske "priče" "u kojima često poetski materijal na sasvim neočekivan način "sklizne" u dubinu, promovišući kvalitetnu književnost za djecu i mlade kao mjesto susreta s odraslima, u kojima podjednako mogu uživati čitaoci različitog uzrasta".

– Dodatni kvalitet ove poezije predstavlja promovisanje interkulturalnosti, kao ključa za spoznaju različitih kulturnih sistema, čime se posredno promoviše odnos tolerancije prema drugom i drugačijem, ali i relativizovanje sopstvene "važnosti" uz pomoć humora i maštovite nadgradnje stvarnosti u kojoj životinje bivaju vođene ljudskim strastima, a ljudi – životinjskim. Na ovaj način, Velimir Ralević svoje čitaoce, male i velike, na duhovit način uči da je život širi od onog kakvim ga najčešće vidimo, te da se od kompleksne stvarnosti, često opterećene osjećanjem beznađa i tragizma, najbolje braniti – smijehom - ovbrazlaže žiri odluku koju je donio 1. aprila.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 21:57