Jedno od Erroovih djela koja će vidjeti crnogorska publika u MSUCG / -MSUCG/FEJSBUK
04/03/2024 u 13:06 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umјetnošću protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva

Izložba radova Erroa u Muzeјu savremene umјetnosti Crne Gore od 5. marta do 6. maјa 2024. godine

image

Визуал којим се најављује изложба

-МСУЦГ
Samostalna izložba čuvenog islandskog umјetnika Erroa (Gudmundur Gudmundsson, 1932 -, Island) biće otvorena sjutra, u utorak, 5. marta, u 19 časova u Dvorcu Petrovića u Podgorici, galeriјskom prostoru Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore. Ova svoјevrsna retrospektiva Eroovih radova, koјa obuhvata radove nastale od 1950-ih do danas, moći će da se pogleda do 6. maјa ove godine. Pored Dvorca Petrovića Erroovi radovi biće postavljeni i u Perјaničkom domu.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG i kustoskinje izložbe mr Maša Vlaović i Daniele Kvaran.

Izložba je nastala u saradnji MSUCG i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika. Postavka hronološki prati faze Erroovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4.500 radova Rejkjaviku. Na osnovu te donacije formiran je znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u tom gradu.

image

Dio Errovih radova biće postavljen u Dvorcu Petrovića, a dio u Perjaničkom domu

-MSUCG/FEJSBUK

Erroovo stvaralaštvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu, zapisala je Vlaović u tekstu kataloga koji prati izložbu.

– Erroova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti - piše Vlaović.

Kvaran ističe da Erro crpi inspiraciju iz globalizovanog svijeta i kontinuiranog protoka slika i informacija.

– Kao rodonačelnik slikanog kolaža, odnosno prakse slikanja zasnovane na pripremnim montažama gotovih slika, razvio je bujnu sagu o potrošačkom društvu i svjetskoj politici, često sa kritičkom ili satiričnom namjerom - piše Kvaran između ostalog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:30