Јан Будар / -ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ
18/07/2022 u 10:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umjetnost je govor naše duše

Kroz svaku od ovih slika, ako ih pažljivo gledate, saznaćete puno o meni, možda čak i više nego što sam o sebi znam – kaže Јan Budar, svestrani češki umjetnik

Crnogorska publika imala je nedavno priliku da se upozna sa Janom Budarom, svestranim, multimedijalnim češkim umjetnikom u punom značenju te riječi. On je glumac, režiser, pisac, pijanista, likovni umjetnik. U Crnoj Gori boravio je na poziv ambasadorke Janine Hrebičkove, u okviru kulturnih dešavanja koje je organizovala Ambasada Republike Češke, a povodom predsjedavanja Savjetom Evropske unije od 1. jula,.

Budar se kod nas predstavio kao muzičar i likovni umjetnik, a najesen, publika će imati priliku da ga upozna kao glumca i filmskog režisera. Njegovi crteži bili su dva dana dostupni zainteresovanoј publici u Kuslevovoj kući, a umjetnik ih je objedinio nazivom "Slike na vjetru" ("Pictures in the wind").

Uvјerio se da su priče o ljepoti crnogorskog peјzaža istinite

Budar јe prvi put boravio u Crnoj Gori, a za "Dan" otkriva da se već prilikom prvog susreta uvjerio u sve priče o ljepoti pejzaža naše zemlje. Nada se da će dobiti priliku da posjeti što više mjesta i više istraži Crnu Goru, i u nekim narednim prilikama.

– Rado sam se odazvao pozivu Ambasade i ambasadorke Hrebičkove, koja je od ranije upoznata s mojim radom, i koja u svojoj kolekciji ima i jednu moju sliku od ranije. Naјpriјe me јe i upoznala kao likovnog umjetnika, pa tek onda u okviru drugih umjetnosti. Ambasadorka je došla na divnu ideju da u čast češkog predsjedavanja EU ovdje održim koncert, i veoma mi je drago što sam svirao sa violinistkinjom Vericom Čuljković – kaže Budar.

Budar kaže da јe isprobavajući različite grane umjetnosti došao do zaključka da je svima zajedničko to da je umjetnost govor naše duše i našeg srca, univerzalni jezik koji izvire iz nas.

- I sve grane se naslanjaјu, nadovezuju jedna na drugu. Pisanje, recimo, ne ide bez muzike, a muzika se, pak, navodezuje na neku likovnu kreaciju, i zajedno čine jednu cjelinu. Srećan sam jer su se sve vrste umjetnosti u meni su se na neki način sklopile u jednu cjelinu, i zato ne mogu reći da neku favorizujem više u odnosu na drugu. No, možda bi film kao umjetnost koja objedinjuje sve ove umjetnosti u sebi, a imao sam tu mogućnost da to pokažem i kroz film za djecu zasnovan na bajci "Princ Mamanek", bio umjetnost koja se izdavaja – kaže Budar.

Crteži kojima se predstavio asociraju na bajke, na pozorišni kostim, jednako kao i na filmski kadar. Umjetnik kaže da gledalac samostalno dosta toga "učitava" u njegov rad i u likovnoj umjetnosti uopšte.

– Crtanje, slikanje, možda je jedna od najkreativnijih i najslobodnijih stvari koje bilo ko, bilo kada može da radi. Sliku gledam kao najstariju riječ koju čovjek ima, posjeduje. I kada slikam, ja vama nešto govorim. No, kada je gledate, vi čujete nešto sasvim drugo u odnosu na ono što sam ja njome htio da ispričam. I to je ono što me najviše fascinira kod slikarstva. Svaka slika, crtež, jedna je moja priča, jedna riječ, opisivanje nekog dešavanja, no, gledalac "čuje" onoliko koliko radi mašta u njegovoj glavi, i koliko sam sebi dozvoljava – kaže Budar.

Svaki od crteža je neka njegova priča, iz nekog njemu bitnog događaja, vezano za putovanje i svi su nastali na različitim mjestima.

- Možda se na taj način i moja podsvijest izrazila. To je kombinacija moje fanatazije i podsvijesti. A, kroz svaku od ovih slika, ako ih pažljivo gledate, saznaćete dosta o meni. Možda čak i više nego što sam o sebi znam – kaže Budar, dodajući da se ovdje predstavio samo manjim izborom radova.

Ž.JANjUŠEVIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:58