Luka Faulizi / - S. ćETKOVIć
29/03/2024 u 13:02 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Luka Faulizi večeras u Muzičkom centru: Od treće godine posvećen muzici i violini

Violinista Luka Faulizi (Faulisi) večeras će izvesti u Muzičkom centru uz pratnju CSO izvesti Hačaturijanov Koncert za violinu i orkestar u d-molu

Iza njega je zavidna karijera iako je mlad, tek mu je 21. godina. Hvale ga svi poznati profesori. Luka Faulizi (Luka Faulisi)  je počeo da svira violinu sa tri godine. Kaže da je za njegovu dosadašnju karijeru presudno to što je rano počeo da svira violinu.

- Jako je bilo važno za mene što imam porodicu koja me podržava i bez koje ne bih mogao da ostvarim ovo što sad do sada ostvario - kazao je on.     

Od brojnih nastupa koje je do sada imao širom svijeta, sa poznatim orkestrima, Luka će pamtiti onaj u Rojal Albert Holu u Londonu koji je imao u oktobru.

- To je tako lijepa sala, slušalo me je 6.000 ljudi. To stvarno neću nikad zaboraviti - kaže on.

Prvi put je u Podgorici i prvi put sarađuje sa CSO. Kaže da je veoma zadovoljan, da je orkestar pun mladih ljudi koji žele da sviraju.

- Divni su muzičari i jako su živahni i to je veoma bitno za ovaj orkestar. Sviđa mi se što se lijepo slažu - primjetio je on.

Mladom Luki Fauliziju je ovaj koncert omogućio i prvu profesionalnu saradnju sa dirigentom Srboljubom Dinićem, ali to ne ne znači nikako da njih svojica nisu na neki način vezana. A ta veza je je Lukina majka, sa kojom je Dinić kao mlad učio i svirao u istoj školi.

Karijera koja obećava

Dvadesetjednogodišnji Luka Faulizi bio je student Borisa Belkina na Konzervatorijumu u Mastrihtu, a nakon toga student Pavela Bermana na Akademiji Lorenco Perozi u Bjeli. Tokom godina, kroz lično mentorstvo, nekoliko istaknutih umjetnika je uticalo na njegovo muzičko formiranje. 

Od nedavnih nastupa izdvajaju se oni sa ansamblima Nacionalni orkestar Kapitol iz Tuluza, Solisti kamerate Akademije Menjuhin, Simfonijski orkestar RTS, Ščećinska filharmonija, Harmonija Liverpula, Makao orkestar, Hong Kong Sinfonieta.

Održao je resital u Parizu na 30. godišnjici „Festivala du Salon de Provansa“ u ljeto 2023, a ove godine ga očekuje resital na festivalu Radio France Monpeljeu.

Njegov album "Aria", snimljen sa pijanistom Itamarom Golanom, objavio je Soni Classical International u proljeće 2023.

Tokom školske 2024/25. godine će pohađati kurs Advanced Diploma na Kraljevskoj muzičkoj akademiji kod profesora Robina Vilsona, gdje je dobitnik stipendije.

Veoma je bitno studirati sa profesirima koji mogu da učeniku pruže različite uvide u muziku. Kod nas, kaže, uglavnom je zastupljena ruska škola violine, a on, kao stanovnik Francuske, poznaje francusku školu.

Živi u Parizu, tamo se rodio, ali, kaže, mnogo voli Srbiju i ovaj region.

- Ovdje se osjećam kao kod kuće. Imamo kuću na Zlatiburu, i kao mali sam cijelo ljeto provodio tamo. I ovdje se osjećam kao kod kuće - ističe on.

Prtvi put je u Crnoj Gori, i kako kaže, liči mu na Zlatibor i Užice.

Nije često da neko tako mlad kao Faulizi ima zavidno iskustvo sa studijskim snimanjima. Več je objavio jedan, a u aprilu očekuje se njegov novi CD, koji je kao prvi snimio za Sony classic.

- Snimanje je jedno od mojih omiljenih stvari kad je muzika u pitanju - pojašnjava on.

Pored klasike Luka mnogo voli džez, bluz, kao i filmsku muziku. Po ukusu mu je i neka tradicionalna muzika, kao i italijanska, jer njegov otac je zapravo Italijan, poznati flautista i muzički pedagog, a porodica Faulizi već vjekovima pravi flaute.  

Pred večerašnji nastupa, kao i pred svaki drugi, ima tremu, ali to smatra normalnom. No, smatra da će je sa iskustvom imati sve manje. 

- Uzbudljivije je kad negdje svirate prvi put, pa osjećam malo više treme ovaj put - naglašava on.

Koncert koji će večeras izvesti, Hačaturijanov koncert za violinu, kako kaže je veoma lijepo, čak jedan od najljepših koncerat napisanih za violinu". Nije toliko izvođen, jako je egzotičan, lijep i raduje ga što će ga svirati sa CSO. 

Luka pred sobom ima velike planove, a već 26. aprila izlazi mu drugi CD "Četiri godišnja doba" od Vivaldija, a sobzirom da je album posvećen prirodi na njemu se nalazi i Oktobar od Čajkovskog, Nokturno Bulonžea i jedno djelo Kazalsa. 

Prvi album, Arija" snimuo je sa Itamarom Golanom. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:08