Урош Тошковић / Иван Петровић Ипе
13/05/2021 u 19:49 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
StoryEditor

Влада дала сагласност да општина Бар подигне бисту Урошу Тошковићу

Иницијативу поднио предсједник општине Душан Раичевић

Влада Црне Горе дала је сагласност Општини Бар за постављање спомен-бисте Урошу Тошковићу, jугословенском и црногорском сликару.

Иницијативу за подизању спомен-обиљежја Министарству просвјете, науке, културе и спорта, истакнутом сликару поднио је предсједник Општине Бар Душан Раичевић.

- Увидом у достављену документациjу Министарство jе размотрило и позитивно оциjенило, односно констатовало да се спомен-обиљежjе може подићи приjе истека законског рока, те сачинило предлог Влади Црне Горе на сагласност, у складу са законским прописима. Подизање спомен-бисте Урошу Тошковићу приjе истека законског рока, има симболичко значење вредновања и чувања успомене на истакнуту личност, сликара чиjи стваралачки опус представља значаjно културно наслеђе за будуће генерациjе. Имаjући у виду да се подизањем спомен-обиљежjа траjно обиљежава његов значаj и не постоjи ризик да ће бити девалвиран у наредном периоду – пише у документу.

Тошковић је рођен 1932. године на Пелевом бриjегу. На Цетињу уписуjе умjетничку школу и завршава је 1952. године у класи великих професора и умjетника Петра Лубарде и Мила Милуновића.

У Београду 1956. године завршава Ликовну академиjу, а исте године, као стипендиста француске Владе, одлази у Париз, гдjе завршава Школу лиjепих умjетности.

У Францускоj борави и ради до 1976. године, као jедан од родоначелника колониjе jугословенских сликар. Добитник је наjвећег црногорског признања "Тринаестојулске награде" за своjе стваралаштво.

Добитник jе и Награде ослобођења Титоград, Херцегновског-зимског салона, Цетињског ликовног салона "13.новембар", "Студентске ликовне награде" у Београду и Скопљу. Његово стваралаштво било jе запажено и код париске умjетничке ликовне критике, а његова jасна, жестока и чврста линиjа проузроковала jе мишљење унутар сликарских кругова "да jе Урош Тошковић jедан од наjбољих цртача свиjета".

Сматра се jедним од наjвећих црногорских и европских умjетника. Умро jе 3. марта 2019. године у Подгорици.

Izdvojeno

24. jun 2021 02:24