Владана Перовић клавир има на длану / - приватна архива
27/10/2023 u 12:04 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vladana Perović večerasu Muzičkom centru svira Čajkovskog

Koncert koji ću večeras izvesti je predivno i veliko djelo, rado slušano i među širokom i među stručnom publikom. Ono što je karakteristično za ovo djelo je da je Čajkovski u njemu koristio ukrajinske melodije. Orkestracija je divna i bogata

Koncertom koji će se večeras biti održan u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore publika će imati još jednu priliku da se uvjeri u veliki talenat Vladane Perović, koj će izvesti Koncert za klavir i orkestar br.1 u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog, u okviru koncerta "Tchaikovsky eternus".

Veliki veliki ruski i svjetski kompozitor velikog opusa zaslužio je, kaže Perović, ovaj svojevrsni omaž, tokom kojeg će Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom upravom Roberta Homena izvesti Simfoniju br. 5 u e-molu. 

Pijanistkinja koja se nakon školovanja u Muzičkoj školi "Vasa Pavić" otisnula u svijet nastavila je školovanje u Italiji, na Konzevatorijumu "Santa Cecilia", a zatim se vratila u rodnu zemlju, gdje pored koncertne karijere na Muzičkoj akademiji, već godinu i po, razvija i pedagošku. Uporedo, na akademiji u breši pohađa postdiplomske studije. 

- Koncert koji ću večeras izvesti je predivno i veliko djelo, rado slušano i među širokom i među stručnom publikom. Ono što je karakteristično za ovo djelo je da je Čajkovski u njemu koristio ukrajinske melodije. Orkestracija je divna i bogata, tako da mislim da ovaj koncert zaista privlači i nas koji ga izvodimo, a i one koji ga slušaju - saopštila je perović.

O saradnji sa maestrom Homenom, sa kojim je već radila prošle godine na koncertu posvećemom Tamindžićevom djelu, ima samo riječi. 

Vladana nikad ne štedi ni pohvale na račun orkestra, pa je tako i ovog puta. To su ljudi koje poznaje i od prije, mnogi su od njih njeni prijatelji, sarađivala je sa njima i ranije, i prije otvaranja MCCG.

- Meni je zaista privilegija da sam na sceni. To je nešto što sam odabrala za moj životni put, moj posao. Još kad imate iza sebe orkestar kojeg čine ne samo moje kolege u smislu sviranja, već su podrška, i prijateljska i profesionalna, to je onda nešto posebno. Poseban je osjećaj stati na podijum ispred takvog orkestra, pogotovo sad kad imamo i salu, Muzični centar, tako da je sve to jedno predivno iskustvo.

Homen: Način na koji Čajkoviski motiv poraza transformiše u trijumf je veličanstven

Simfonija br. 5 u e-molu predstavlja Čajkoviskog u posebnom svjetlu, kaže Homen. Ovo djelo je u neku ruku presjek života Čajkovskog. 

- O je stvarao tu simfoniju u zaista mračnom periodu svog života.  Znamo da je on bio sklon da utone u depresiju, tjeskobu, anksioznost i to se na kraju krajeva manifestiralo tim, sa tim se slažu svi muzikolozi i istoričari muzike, što je život okončao samoubistvom. Zna se da je Čajkovski u vrijeme epidemije kolere zahtijevao da pije vodu u krčmi koja je bila neprokuvana. Zna se da je bio nezadiviljan ovom simfonijom, žalio se na to svojoj meceni u pismima, i njegova predviđanja su bila da će loše proći na premijeri. A, onda kada je našao pravi motiv, postao je zadovoljan njom. o čemu je takođe pisao. Način na koji je motiv transformisao na iz poraza u trijumf je zaista veličanstven - kazao je Homen.

Podsjetili smo se njenih nastupa koje je još kao djevojčica imala u Podgorici, a koji su omogućili da se prati njen razvojni put i razne faze školovanja, konstatujući da se je rano pošla na studije, odvojila se od porodice, od rodne zemlje. Ali, uvijek je priželjkivala da se vrati u Crnu Goru i ovdje podijeli sa mladima znanje i iskustvo. Sa Italijom je i dalje vezana, trenutno u Breši pohađa specijalističke studije. 

Pored solističke Vladana Perović razvija i pedagošku. Iako još nije stavila tačku na svoje obrazovanje. Radi kao asistent profesoru Bojanu Martinoviću na Muzičkoj akademiji. 

- O od njega učim, a učim i kroz rad sa studentima. Za mene je to jedno potpuno novo iskustvo. Jako je lijepo i korisno učiti kroz rad sa ljudima sa kojima te dijeli mala razlika u godinama - objašnja ona. 

O školovanju u Italiji kaže da se ne razlikuje mnogo od školovanja kod nas, osim što Italija pruža više kuturnih i umjetničkih sadržaja. Mogućnost da vidite i čujete razne koncerte, velike umjetnike i ne samo koncerte već i izložbe, predstave, pruža veću mogućnost za lični razvoj.

Vladana brzim korakom ide naprijed i kako kaže svoju karijeru želi da razvija u svim pravcima. U tom procesu izabrala je, a priželjkuje da tako i ostane, Crnu Goru kao bazu.

- Čovjek uvijek može otići. Nije, naravno, lako, nije da vas sada čekaju raširenih ruku, jer si uvijek stranac. U svojoj zemlji  najviše ste dobrodošli. Ali, u suštini, takvu pohziciju sam priželjkivala za kombinaciju pedagogije i  koncerata, kako solističkih tako i kamerne muzike. To je ono što priželjkujem. Vidjećemo šta će vrijeme donijeti - kazala je ona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:45