Tamara Vujović / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
26/12/2023 u 19:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Ulažemo u kulturne sadržaje za djecu i mlade

Svima moramo omogućiti pristup kulturi, obrazovanju, školstvu, dobroj ishrani i sportu, jer tako nastaje napredna zajednica, kazala je Vujović

Ulaganjem u kulturne sadržaje za djecu i mlade, Ministarstvo kulture i medija ulaže u društvo koje cijeni umjetnost, toleranciju i raznolikost, poručila je resorna ministarka Tamara Vujović, povodom rezultata konkursa „Kultura mladih – kultura budućnosti“.

U okviru ovog konkursa, Ministartarstvo kulture i medija je podržalo 30 projekata u vrijednosti sa 100 hiljada eura.

- Kulturni sadržaji igraju ključnu ulogu u oblikovanju cjelovite ličnosti djeteta, pružajući im alate za suočavanje s izazovima, poticanje mašte te izgradnju trajnih vrijednosti. Ministarstvo će uložiti napore kako bi osiguralo pristupačnost kulturnih sadržaja svim građanima, kako bi svako dijete imalo priliku učestvovati u bogatom svijetu umjetnosti i kulture. Istraživanja kažu da je siromaštvo djece uzrok višetruke deprivacije, neučešće i u kulturnim sadržajima, takođe dovodi do zaostajanja u ispoljavanju punog ljudskog potencijala. Želimo da nas podmladak izraste u kreativne i samosvjesne pojedince spremne na izazove, čime se gradi temelj prosperitetne i harmonične zajednice - istakla je Vujović.

"Svima moramo omogućiti pristup kulturi, obrazovanju, školstvu, dobroj ishrani i sportu, jer tako nastaje napredna zajednica. Ovo je samo početak i opredjeljena su skromnija sredstva, ali se nadamo da će se godinama uvećati, kao i broj dobrih projektnih ideja.”

Napominjemo da se Konkurs odnosio na projekte koji u fokusu imaju kulturu, a da su mnogi projekti za djecu podržavani od drugih sektora Vlade Crne Gore, te da se o tome pri apliciranju trebalo voditi računa. Zato je, na adresu Ministarstva ukupno je stiglo 75 prijava projekata/programa, od kojih njih 45 nije ispunjavalo uslove propisane Konkursom.

Komisija za vrednovanje projekata izvršila je vrednovanje svih projekata koji su dostavili urednu, potpunu i blagovremenu prijavu, u skladu sa ciljevima Konkursa i kriterijumima iz člana 73 Zakona o kulturi, kao i u skladu sa Poslovnikom o radu o komisije.

Odluka o raspodjeli sredstava programima i projektima u oblasti kulture i umjetnosti pod nazivom ”Kultura mladih – kultura budućnosti” dostupna je na veb sajtu Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:53