Fejzić i Vlaović / - MARKO GARDASEVIC
08/07/2023 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za zaštitu i izradu kopije Kurana Husein paše Boljanića 21 hiljada eura

Kuran Husein paše Boljanića je jedinstven primjerak u regionu, po stilu pisanja, kaligrafiji i knjigovestvu

Ministarstvo kulture i medija je za izradu konzervatorskog projekta, sprovođenje mjera zaštite i izradu kopije Kurana Husein paše Boljanića, koji datira iz 16.vijeka, opredijelilo 21 hiljadu eura, saopšteno je iz ovog resora.

Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić predao je resornoj ministarki Maši Vlaović Kuran koji će dalje biti proslijeđen Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na izradu konzervatorskog projekta i sporovođenja mjera zaštite i izradu kopije tog djela.

Vlaović je u razgovoru sa Fejzićem pozdravila predan rad i viziju Islamske zajednice u domenu očuvanja kulturnih dobara, a Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore poželjela srećan rad i uspješnu realizaciju tog izuzetno važnog projekta u oblasti kulturne baštine.

Fejzić je kazao da Kuran datira iz 16. vijeka i predstavlja najvredniju rukopisnu vjersku knjigu u islamu, sa područja Crne Gore i šire.

- Umijeće izrade tadašnjih majstora, kao i umjetnički izraz daju mu posebnu vrijednost. Ovim projektom ćemo u domenu konzervacije unaprijediti stanje izdanja, te sačuvati i očuvati  ovaj jedinstveni i rijedak primjerak islamske kaligrafije kao dio islamske kulturne baštine ovih prostora, rekao je Fejzić.

Kuran Husein paše Boljanića je jedinstven primjerak u regionu, po stilu pisanja, kaligrafiji i knjigovestvu.

Projekat se realizuje kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, a u saradnji Ministarstva kulture i medija i Islamske zajednice u Crnoj Gori, dok je nosilac izrade projekta Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Konzervatorska istraživanja obuhvataju utvrđivanje postojećeg stanja knjige, izradu projekta na osnovu kojeg će se sprovesti odgovarajuće konzervatorske mjere i izradu replika/kopija Kurana. 

Konzervatorski tretman realizovaće JU Centar za konzervaciju i arheologiju, reprezentativna ustanova iz oblasti konzervatorske djelatnosti osnovana od Vlade koja posjeduje kadrovske i tehničko tehnološke kapacitete za ovu specifičnu i veoma kompleksnu vrstu poslova.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:56