Jaja / - SHUTTESTOCK
19/01/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Nutricionistkinja Kelian Petruči navela je faktore koje treba da uzmemo u obzir pre nego što razbijemo jaje za doručak

Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu naš nivo energije.

Međutim, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistkinja Kelian Petruči navela je faktore koje treba da uzmemo u obzir pre nego što razbijemo jaje za doručak.

Koje su zdravstvene dobrobiti jaja?

Osim mesa i ribe, jaja su takođe jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih jedinjenja koji doprinose zdravoj ishrani. Posebno vrijedan nutrijent je kolin, koji se može pronaći posebno u žumancetu jajeta.

- Kolin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih ćelijskih membrana, a visok unos kolina može da spriječi depresiju, gubitak pamćenja i anksioznost - rekla je Petruči za „Delish“.

Takođe navodi da su jaja dobar izvor gvožđa, cinka i vitamina A, D, B6 i B12.

Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Petruči odbacuje tvrdnje o holesterolu kao zastarjele mitove. „Kao što se pokazalo, jaja ne utiču značajno na vaš holesterol. A kada utiču, to čine na dobar način“, istakla je. Dakle, ne moramo nužno da brinemo o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.

Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombinovanje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.

Iako ovakva hrana može da poveća rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s pretjeranom i redovnom konzumacijom, prenosi City Magazine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 22:38