/ foto: UNSPLASH, ilustracija
09/08/2022 u 12:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kratak san ugrožava zdravlje za 15 posto

Veza kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja

Najnovija naučna studija pokazuje da spavanje koje traje manje od pet časova može da ugrozi zdravlje organizma za 15 posto. Veza kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja.

Kada je čovjek budan, mozak, ali i ostatak organizma, koriste hemijske supstance poznate kao neurotransmiteri za međusobnu "komunikaciju", odnosno slanje informacija od nervnog do imunog i drugih sistema.

Spavanje pomaže da se zalihe neurotransmitera održe na optimalnom nivou. Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš san, tijelo proizvodi manje neurotransmitera. Posljedica toga je da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imuni sistem, ne rade najbolje, piše Avaz.

Naime, dok čovjek spava, organizam proizvodi više bijelih krvnih zrnaca i citokina proizvodi ćelija imunog sistema, koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Samim tim, loš san može da prouzrokuje njihovu smanjenu proizvodnju, što utiče na opadanje imuniteta, navodi list i portal Real Simple. Nedostatak sna čini neku osobu podložnijom čak i običnoj prehladi, upozoravaju istraživači.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 15:28