/ -SHUTTERSTOCK
16/01/2024 u 18:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Laneno sjeme – pravo nutritivno blago

Supernamirnica bogatija omega-3 kiselinama od lososa

Laneno sjeme je superhrana bogata omega-3 kiselinama, vlaknima i proteinima, koji imaju velike zdravstvene prednosti.

Ako postoji jedna namirnica za koju se smatra da je bogata omega-3 kiselinama, to je nesumnjivo losos. Opet, ako vas neko pita koja će vam hrana obezbijediti vlakna, odgovorićete na raženi hljeb. Ali šta biste rekli kada bismo vam otkrili da u svojoj kući vjerovatno imate hranu koja je deset puta bogatija omega-3 kiselinama od lososa i ima tri puta više vlakana od raženog hleba? U pitanju je laneno sjeme – pravo nutritivno blago koje najčešće povezujemo sa liječenjem opstipacije. Ali studije objavljene u poznatom časopisu "Nutrients" otkrivaju da je lan sam po sebi daleko više od lijeka za tvrdu stolicu. Šta sadrži laneno sjeme? Sjeme lana ima antiinflamatorno, antioksidativno djejstvo i reguliše lipide u krvi. Zato – kašika lanenog sjemena je kao pilula koja štiti mnoge aspekte vašeg zdravlja.

Laneno sjeme je izuzetna namirnica zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). Omega 3 masne kiseline su podijeljene u tri tipa: ALA (alfa-linolenska kiselina), EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Iako se ALA nalazi u izobilju u lanenim sjemenkama, telo je takođe može pretvoriti u EPA i DHA, koje su neophodne za zdravlje očiju, mozga i kardiovaskularnog sistema.

Još jedna od prednosti lanenog sjemena su vlakna, oko 2 grama po kašičici. Većina ovih vlakana je rastvorljiva, što znači da se rastvaraju u vodi i formiraju gel u digestivnom traktu. Ova karakteristika ne samo da pomaže u održavanju zdravog nivoa holesterola, već i reguliše nivo glukoze u krvi i poboljšava opšte zdravlje digestivnog sistema.

Sjeme lana je jedan od najboljih izvora lignana, polifenolnih jedinjenja sa antioksidativnim i fitoestrogenskim svojstvima. Lignani su dobri za srce i pomažu u balansiranju hormona u menopauzi. Laneno sjeme je takođe dobar izvor proteina, koji je važan za razvoj i popravku tkiva; takođe sadrže male količine vitamina i minerala, kao što su vitamin B1 (tiamin), mangan i magnezijum.

Za šta je dobro laneno sjeme?

Kao što smo vidjeli, laneno sjeme je prava superhrana. Zbog toga su njegove zdravstvene prednosti velike. Što se tiče kardiovaskularnog zdravlja, studije su pokazale da laneno sjeme smanjuje stvaranje ateromatoznog plaka, štiti od aritmija i snižava krvni pritisak i pomaže u prevenciji srčanih i moždanih udara. U oblasti dijabetesa, laneno sjeme snižava nivo glukoze u krvi i kod dijabetesa tipa 2 i kod predijabetesa. Takođe pomaže u sprečavanju simptoma depresije i ublažavanju simptoma menopauze.

Konačno, imaju veoma pozitivan efekat na crijevnu mikrobiotu zahvaljujući sadržaju vlakana. Oni smanjuju zatvor i simptome sindroma iritabilnog crijeva. Svi ovi nalazi sugerišu da laneno sjeme, bilo u obliku sjemena, ulja ili dijetetskih suplemenata, može biti korisna strategija za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, kako ističu autori studije.

Kako uključiti laneno sjeme u ishranu?

Postoji mnogo načina da uključite laneno sjeme u svoju ishranu.

Dodajte ga u šejkove ili smutije: možete ga miješati sa voćem, jogurtom i drugim sastojcima prema vašim željama.

Pospite ih preko žitarica ili jogurta: Jednostavno pospite kašiku lanenih sjemena preko žitarica ili jogurta. Ovo dodaje lijepu hrskavu teksturu i puno hranljivih materija.

Miješajte sa salatama: Dodajte sjemenke u salate.

Uključite ih u tijesto: dodajte mljeveno laneno seme u recepte za hljeb, mafine, kekse ili druge pečene proizvode. Takođe možete koristiti laneno ulje kao dio sadržaja masti u receptima.

Zamjena za jaja: Možete koristiti mješavinu mljevenih lanenih sjemena i vode kao zamjenu za jaja u receptima za tijesto. Pomiješajte jednu kašiku mljevenog lanenog sjemena sa tri kašike vode i ostavite da odstoji dok ne dobije sluzavu teksturu nalik jajetu.

Voda od sjemena lana: Ostavite laneno sjeme da se potopi u vodi nekoliko sati. Zatim procijedite sjeme i popijte dobijenu vodu. Ovo vam može pomoći da ostanete hidrirani i obezbijedite neke hranljive materije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 17:35