Maslačak, ilustracija / Shutterstock
20/06/2023 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maslačak dobar za "skidanje" holesterola, kao diuretik, kod dijabetesa...

Upotreba korijena i herbe maslačka povoljno djeluje na apetit, poboljšava varenje, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova

Mliječni sok u maslačku je mješavina proteina i smole, koji uz mnoge druge aktivne komponente iz ove biljke blagotvorno djeluje na zdravlje.

Gorka jedinjenja koja posjeduje maslačak podstiču lučenje žuči, što povoljno djeluje na varenje masti i proteina, smanjenje holesterola i uree u krvi. Međutim, trebalo bi biti obazriv, jer je primjena korijena sa herbom i lista maslačka kontraindikovana kod opstrukcije žučnih puteva, akutne upale žučne kese ili žučnih puteva, bilo koje druge bolesti hepatobilijarnog sistema, kao i u Upotreba korijena i herbe maslačka povoljno djeluje na apetit, poboljšava varenje, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova.

Ono po čemu je maslačak takođe poznat je njegov diuretski efekat. On podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, pa se svi djelovi biljke mogu koristiti u cilju ispiranja urinarnog trakta kod blagih urinarnih tegoba.

Neke studije ukazuju na to da maslačak povoljno utiče na lučenje insulina i apsorpciju glukoze u mišićima, što rezultira poboljšanjem osjetljivosti na insulin i smanjenjem nivoa šećera u krvi. Brojni ljekoviti aktivni principi u maslačku čine ga i pogodnim sredstvom za čišćenje krvi, kao i za ublažavane tegoba kod kožnih erupcija, ekcema, akni, bubuljica i kožnih infekcija.

Listovi u salati, korijen u kafi

Svježi listovi mladog maslačka skupljeni u proljeće prije cvjetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samljeven korijen maslačka kao zamjena ili dodatak kafi. Dokle god je maslačak dostupan, može da se koristi sok iscijeđen iz svježe biljke. U zimskim mjesecima savjetuje se čaj od korijena i nadzemnog dijela biljke. Kašičicu usitnjenog korijena maslačka prelijte sa 200 ml hladne vode, zagrijte, pustite da ključa pet minuta, ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procijedite. Poželjno je da se pije tri puta dnevno po šolja prije jela. Kašičicu lista maslačka prelijte sa 200 ml ključale vode. Sud se poklopi i ostavi da stoji 15 minuta. Nakon toga se procijedi i pije tri puta dnevno po šolja.

- Nikako ne bi trebalo da se smetne s uma da maslačak može da izazove alergijske reakcije kod osjetljivih osoba - kaže farmaceutkinja. - Zato bi njegovu upotrebu trebalo ograničiti na dvije nedjelje, i ne smiju ga koristiti djeca mlađa od 12 godina, kao i osobe kod kojih je to kontraindikovano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:18