/ PHOTO BY RIRRI ON UNSPLASH
10/04/2023 u 21:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbrži načini detoksikacije organizma

Energetsko buđenje je nešto čemu ne pridajemo značaj jer jurimo na zvuk alarma i uvijek brinemo da ćemo zakasniti

Zdrava ishrana i više voća i povrća je ono što će vam savjetovati svaki ljekar, a to su i recepti za ljepotu. Međutim, ono što često ostaje zapostavljeno jesu mali detoks rituali za koje nekako nikad “nemamo dovoljno vremena”.

Dugoročno i dosljedno

Ove rituale trebali bismo primjenjivati dugoročno i dosljedno. Jer upravo je upornost i redovnost u zdravim ritualima ono što prija organizmu. Donosimo pet stvari koje treba raditi svakog jutra, piše "Lifestayl" magazin.

Protrljajte lice, vrat i uši dlanovima

Energetsko buđenje je nešto čemu ne pridajemo značaj jer jurimo na zvuk alarma i uvijek brinemo da ćemo zakasniti. Promijenite to. Čim se probudite, možete blago protrljati dlan o dlan i tako ih malo razmrdate i zagrijete, prenosi Avaz.

Zatim nježno protrljajte lice, vrhovima prstiju pređite preko obrva nekoliko puta, pa nastavite dlanovima od brade ka ušima, preko obraza i zatim istrljajte ušne školjke.

Popijte mlaki napitak po izboru

Mnogi vole da popiju čašu mlake vode sa sokom od limuna, a drugi ga ne vole i piju ovo nasilu. Poslušajte svoj organizam i izaberite čaj, biljno mlijeko ili proteinski napitak, ali pazite da bude mlak i pijte polako.

Istrljajte tijelo prije oblačenja

Najbolje je da koristite nježnu četku od prirodnog materijala. Ne mora ovo da traje predugo, ali je važno da se koža stimulira, a cirkulacija krvi i limfe podstakne.

Hodajte napolju barem 10 minuta

Ako imate kuću s dvorištem, vjerovatno ćete iskoristiti ovo vrijeme i da nešto uradite, možda prostrete ili pokupite veš, donesete nešto iz bašte ili se poigrate s kućnim ljubimcima. Potrudite se da se što više razmrdate, svjesno se sagnite malo jače, istegnite malo više, potrčite malo brže.

Ako nemate dvorište, izađite na terasu i uradite nekoliko vježbi istezanja. Ako nemate terasu, otvorite širom prozor, po mogućnosti onaj na suncu i duboko dišite uz lake vježbe.

Nemojte jesti dok ne ogladnite

Mnogi naglašavaju važnost jutarnjeg obroka, ali doručak treba da bude u vrijeme koje najviše odgovara vašem organizmu. Najbolje bi bilo da obavite jutarnju toaletu i tek onda doručkujete. Takođe, birajte obavezno voće ili povrće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:23