Voće / - SHUTTERSTOCK
13/12/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Najčešće zablude o konzumiranju voća

Mnogi od nas znaju da voće donosi brojne zdravstvene benefite, ali u isto vrijeme, tokom života smo mogli da čujemo brojna "pravila" vezana za način na koji bi trebalo da ga jedemo

Neki vjeruju da može da dovede do gojaznosti ili da bi trebalo da ga jedemo isključivo na prazan stomak. Da li su neki od najpopularnijih mitova zapravo tačni ili možemo bez brige da uživamo u ovim sltkim plodovima?

Voće bi trebalo da konzumiramo svakodnevno i uživamo u koristima koje donosi, kao i u slatkom ukusu. Ipak, ovo iskustvo nam mogu upropastiti određena "pravila" koja smo mogli da čujemo od različitih izvora tokom života, ali da li se zaista možemo osloniti na njih? Ovo su neki od najpopularnijih mitova o konzumiranju voća:

Mit 1 - Uvijek na prazan stomak

Jedno od najčešćih "pravila" koje smo čuli kada je u pitanju konzumiranje voća je to da uvijek moramo da ga pojedemo prije obroka (uglavom prije doručka), jer samo tako možemo da dobijemo najbolje efekte i da spriječimo smanjenje hranljivih vrednosti voća.

Ipak, prema portalu "Heltlajn", ova tvrdnja uopšte nije tačna i ne postoje naučni dokazi koji bi mogli da je potvrde, već nam voće može biti i dezert, jer jer ljudsko tijelo je dovoljno evoluiralo i može da maksimalno "izvuče" sve nutrijente iz hrane, bez obzira da li je konzumiramo na prazan ili pun stomak.

Mit 2 - Uticaj na varenje

Drugi "razlog" zašto voće ne bi trebalo da "miješamo" sa drugom hranom je zato što može da nam poremeti sistem varenja, da dovede do nadutosti i sličnih neprijatnih osjećaja. Istina je da vlakna u voću mogu privremeno da uspore varenje, ali ne bi trebalo da prouzrokuju veliku nadutost, mučnine i druge nelagodnosti. Ako je do toga došlo, onda je veća vjerovatnoća da smo se prejeli ili nam je neka druga namirnica smetala.

Mit 3 - "Buđenje" organizma

Mnogi onlajn izvori i velnes influenseri tvrde da je najbolje da konzumiramo voće ujutru, kako bismo "probudili" sistem za varenje i "spremili" ga za rad, ali ovo vjerovanje nije naučno dokazano. Štaviše, naš sistem za varenje radi bez obzira kada jedemo, bilo da je jutro ili veče. Pod uslovom da smo zdravi, uvijek možemo da dobijemo benefite kada konzumiramo voće.

Mit 4 - Nikako posle podne i uveče zbog mršavljenja

Jedna popularna dijeta, pod nazivom "17 dana", navodi da bi trebalo da izbjegavamo da jedemo voće nakon 2 sata posle podne. U suprotnom, voće i bilo koja vrsta ugljenih hidrata će znatno da nam povećaju nivo šećera u krvi, koji tijelo neće moći da stabilizuje pred spavanje, što bi onda dovelo do gojenja. Prema navedenoj logici, onda bi defintivno trebalo da izbjegavamo voće i u večernjim satima.

Istina je da će nam određene namirnice povećati nivo šećera u krvi odmah nakon što ga pojedemo, ali ne postoje dokazi da će se nivo šećera "nepovratno" podići posle podne. Takođe, svu hranu koju konzumiramo uveče naše tijelo neće automatski da pretvori u masne naslage. Postoje određeni faktori koji dovode do gojaznosti, ali konzumiranje voća nakon 2 sata posle podne sigurno nije jedan od njih. Brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji često jedu voće i povrće zapravo imaju mnogo veće šanse da smršaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 16:22