Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
30/08/2023 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta se dešava sa tijelom ako jedemo samo jedan obrok dnevno?

Hrana pruža tijelu sve potrebne nutrijente za preživljavanje, a konzumiranjem samo jednog obroka dnevno tijelu se uskraćuju neophodni nutrijenti

 

Iako je važno pronaći uravnotežen unos kalorija za mršavljenje, konzumiranje redovnih i hranljivih obroka tokom dana takođe je važno.

Hrana pruža tijelu sve potrebne nutrijente za preživljavanje, a konzumiranjem samo jednog obroka dnevno tijelu se uskraćuju neophodni nutrijenti. Osim toga, postoje i drugi negativni uticaji na tijelo ako jedemo samo jedan obrok na dan, prenosi N1.

Česte posljedice su:

1. Prejedanje

Konzumiranje jednog obroka dovodi do prejedanja jer tijelo osjeća naglu glad i žudi za energijom. Ograničavanje se može pretvoriti u prekomjerni unos kalorija u tom jednom obroku, što komplikuje mršavljenje, piše Eat This.

2. Usporavanje metabolizma

Jedan obrok dnevno usporava metabolizam kako bi tijelo sačuvalo energiju. To otežava mršavljenje jer je metabolizam ključan za sagorijevanje kalorija.

3. Tijelo gladuje

Vaše tijelo će misliti da gladuje i ponašaće se tako. Usporiće metabolizam kako bi zadržao energiju za budućnost. To znači da tijelo skladišti unos kao mast umjesto da ga koristi za energiju.

4. Posljedice po zdravlje

Konzumiranje samo jednog obroka može da izazove pad šećera u krvi, iscrpljenost, prejedanje, gojenje, srčane probleme, gubitak kose i osjetljivost na hladnoću.

5. Nedostatak hranljivih materija

Ovaj način ishrane često dovodi do unosa visokokalorične hrane siromašne hranljivim materijama. Tijelu nedostaju potrebni nutrijenti.

Stručnjaci savjetuju konzumaciju više obroka tokom dana kako bi tijelo dobilo sve potrebne nutrijente i održavalo zdrav metabolizam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:38