/ ILUSTRACIJA SKRINšOT YOUTUBE: LEKOVITE BILJKE
29/10/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svi bacaju koru od banane, a ona pozitivno utiče na zdravlje

Nutricionistica Susie Burell otkrila je na svom blogu da ne bismo trebali bacati koru od banane, već bismo je trebali uvrstiti u prehranu

Ogulite bananu, a koru bacite u smeće i zaboravite? Evo zašto biste to trebali prestati raditi.

Nutricionistica Susie Burell otkrila je na svom blogu da ne bismo trebali bacati koru od banane, već bismo je trebali uvrstiti u prehranu, a portal Msn.com prenosi i zašto je to dobra ideja. Naime, kora od banane ima odlična svojstva jer sadrži puno vlakana koji utječu na mršavljenje, zatim tu su vitamin B i vitamin C koji imaju moć proljepšati kožu, a bananina kora pospješuje i unos magnezijuma i kalija.

Ipak, Susie ne savjetuje da koru jedete sirovu, već da je ubacite u neka jela. Predložila je i nekoliko ideja koje mogu poslužiti kao savršen doručak ili međuobrok, a još jedna prednost jest ta što ih možete pripremiti i dan ranije pa ponijeti na posao i imati više vremena tokom užurbanog jutra, prenosi Avaz.

Nutricionistica je podijelila recept. Bananinu koru skuvajte da omekša i ubacite u smoothie, curry ili kolače. 

Nećete promijeniti ukus jela, a dodaćete volumen.

"Ako radite smoothie, ubacite u njega cijelu bananu i krajeve kore koje ste prethodno sitno nasjeckali. Kuvanu koru možete ubaciti u muffine i banana hljeb." Takođe je otkrila da su zelene bogate aminokiselinom triptofanom koji pomaže kod kvalitetnijeg sna. Još jedna ideja povezana je s pripremom mesa jer možete pržiti meso na kori od banane kako bi zadržali svježinu i sočnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:35