/ - ilustracija
18/01/2024 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Voće koje smanjuje rizik od osteoporoze i poboljšava kvalitet sna

Kivi ima bezbroj zdravstvenih prednosti

Iako se kivi generalno smatra bezbjednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svjesni.

Kivi je voće koje potiče iz Kine, a danas se gaji u mnogim dijelovima svijeta. Karakteriše ga smeđa dlakava koža i sočna, zelena ili žuta unutrašnjost sa sitnim crnim sjemenkama.

Bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranljivim materijama. Iako je slatkog ukusa, plod kivija je pogodan za dijabetičare.

Kivi ima bezbroj zdravstvenih prednosti, ovo su samo neke od njih:

Izvor vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu.

- Jedan kivi može da obezbjedi više od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, pomažući tijelu da se bori protiv bolesti - rekla je nutricionistkinja i edukatorka za dijabetes Arčana Batra za „HealthShots“.

Pun je antioksidanata

Ovo voće je bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Antioksidansi imaju veliku ulogu u neutralisanju slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Podržava gubitak težine

Uprkos svom slatkom ukusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućom i hranljivom užinom za one koji pokušavaju da kontrolišu svoju težinu.

Kombinacija vlakana i niskog sadržaja kalorija u kiviju promoviše sitost, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve gubitka težine.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidanata u kiviju podržava zdravlje kože, stimuliše sintezu kolagena i štiti kožu od oksidativnog oštećenja.

Redovna konzumacija kivija može doprinijeti mlađem i svjetlijem tonu kože.

Poboljšava kvalitet sna

Kivi sadrži jedinstveno jedinjenje zvano serotonin, često povezano sa regulacijom raspoloženja i spavanjem.

- Jedenje kivija prije spavanja može doprinijeti poboljšanju kvaliteta i trajanja sna, čineći ga prirodnom i zdravom opcijom za rješavanje poremećaja sna - tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K je neophodan nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podržava apsorpciju kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima.

Kivi je dobar izvor ovog vitamina, pa ga vrijedi dodati u ishranu.

Da li postoje neželjeni efekti jedenja kivija?

Iako se kivi generalno smatra bezbjednim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih treba da budemo svjesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i iskusiti simptome kao što su svrab, otok ili otežano disanje.

Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može izazvati probleme sa varenjem ili alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi. Ako ste zabrinuti ili imate bilo kakve neželjene efekte, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:01