Ilustracija / Shutterstock
03/07/2023 u 23:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dva ponašanja djeteta koja roditelji ne treba da ignorišu

Psiholozi ističu da je važno stalno obraćati pažnju na promjene ponašanja kod djeteta

Ponekad djeca ne znaju kako da na pravi način podijele emocije i otkriju da ih nešto muči, a onda dolazi do izmjena u ponašanju, možda do bijesa, povlačenja u sebe, agresije, suza, promjena u načinu ishrane.

Dječiji psiholog Sem Vas u jednom intervjuu istakao je da postoje dva znaka upozorenja koja roditelji ne treba da ignorišu i koja mogu da ukažu da sa djetetom nešto nije u redu. Kako sam psiholog objašnjava, svako dijete je različito, svako se suočava sa raznim izazovima na drugačiji način, pa je zbog toga često teže predvidjeti kada postoji problem.

"Iako je svako dijete specifično, mi psiholozi smo skloni da kategorizujemo da nešto nije u redu sa djetetom na dva različita načina. Prvi je nešto što u profesiji nazivamo eksternalizujućim ponašanjem i nastaje kada se dijete osjeća loše i onda to ispoljava određenom agresijom. Tako će dijete najčešće udarati brata ili sestru, lomiti stvari i slično‘‘, objašnjava dječiji psiholog.

Suprotno od agresije i bijesa, psiholog Sem Vas objašnjava da postoji i drugi način na koji djeca iskazuju da ih nešto muči, odnosno povlače se u sebe i skrivaju osjećanja:

"Internalizacija je potpuno suprotan obrazac. Takvo dijete neće pokazati da ima probleme, već će te iste probleme gomilati u sebi", upozorava psiholog koji tvrdi da će roditelji najlakše prepoznati ovo ponašanje ako dijete odjednom počne da izbjegava da razgovara sa njima, povlači se u sebe ili počinje da izbjegava da jede.

Ukoliko primijetite navedene promjene u ponašanju kod svog djeteta, razgovarajte sa njim, pokušajte da mu se približite, da mu pomognete, a ukoliko je potrebno, angažujte i stručnjaka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:35