/ - SHUTTERSTOCK
21/08/2023 u 11:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koliko tačno treba da spavate u zavisnosti od životnog doba

Stručnjak za spavanje otkriva koliko bi stvarno trebalo spavati u zavisnosti od vaše životne dobi

Stručnjaci za spavanje otkrili su koliko vam je zapravo sna potrebno da biste se probudili svježi za dan koji je pred vama, a to može značajno varirati u zavisno od vaših godina.

Ništa nije bolje od buđenja znajući da ste uspjeli dobro da se naspavate, da se osjećate odmorno i spremno za naporan dan koji je pred vama. Međutim, mnogi vjerovatno neće shvatiti da ta količina sna može dosta varirati od osobe do osobe, a vi možete primijetiti promjene tokom života. Vaš optimalni noćni san može se razlikovati od vašeg kolege ili člana porodice, a faktori kao što su zdravlje, životno doba i trudnoća imaju značajan uticaj. Sada je stručnjak za spavanje otkrio koliko bi stvarno trebalo spavati, u zavisnosti od vašeg dobi, piše Mirror.

Bebe

Bebama treba najmanje 12 do 16 sati sna svaki dan, uključujući i vrijeme drijemanja. Novorođenčad će obično provesti više vremena spavajući nego u budnom stanju, a san je ključna komponenta njihovog razvoja.

Djeca

Djeci će vremenom, u skladu s njihovim razvojem, biti potrebno sve manje sna. Na primjer, dok maloj djeci treba između 11 i 14 sati sna, uključujući vrijeme za drijemanje, to pada na 10 do 13 sati za djecu od tri do pet godina. Nadalje, onima u dobi od šest do 12 godina potrebno je oko devet do 12 sati sna, dok će tinejdžerima od 13 do 18 godina biti potrebno otprilike osam do 10 sati.

Odrasli

Iako možda osjećate da vam je potrebno mnogo više nakon napornog radnog dana, preporučuje se da odrasli spavaju najmanje sedam sati noću. Vaš obrazac spavanja može se promijeniti kako starite, što znači da će vam možda biti potrebno nekoliko sati više. Naime, mnoge starije odrasle osobe lakše spavaju, lakše se bude ili se bore s uspavljivanjem, prenosi Večernji list.

Trudnoća takođe može uticati na vaše obrasce spavanja, pri čemu je trudnicama potrebno najmanje osam do 10 sati za dobrobit njihovog zdravlja i zdravlja njihove bebe. Tokom razdoblja bolesti, kao što je prehlada ili grip, potrebno je najmanje sedam do devet sati sna kako bi se vaše tijelo oporavilo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:21