Najdepresivniji ponedjeljak u godini / -SHUTTERSTOCK
15/01/2024 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je najdepresivniji dan u godini: Kako prevazići "plavi ponedeljak"

Da li se treba uklopiti u ove okvire i predati se tuzi ili pak pojedinac može naći svoje načine za se aktivira, mentalno i fizički?

"Plavi" ili "tužni ponedeljak" (blue monday) naziv je za treći ponedeljak u janurau. Ustanovljen je prije 14 godina, kada je psiholog Klif Arnal objasnio i osnovne karakteristigke ovog dana:

Da li se treba uklopiti u ove okvire i predati se tuzi ili pak pojedinac može naći svoje načine za se aktivira, mentalno i fizički?

- Izađite napolje i pustite prirodu da radi svoju magiju. Bilo da je u pitanju šetnja parkom, šetnja šumom ili jednostavno uživanje na suncu, provođenje vremena na otvorenom ima dokazane prednosti za mentalno zdravlje. Svjež vazduh i prirodno okruženje mogu ublažiti stres, poboljšati raspoloženje i obezbijediti prijeko potrebnu promjenu perspektive - piše "Nationalworld.com".

Tu su još neki koraci koji mogu pomoći da se osećate bolje.

image

Setrnja uvijek godi

-SHUTTERSTOCK

Probajte meditaciju

Svjesnost i meditacija nude moćne alate za smirivanje uma, smanjenje stresa i promovisanje osjećaja smirenosti. Razmislite o tome da započnete ili završite dan kratkom sesijom meditacije ili integrišete prakse svjesnosti u svoju rutinu kako biste njegovali centrirani i otporniji način razmišljanja.

Povežite se sa drugima

Zapamtite da nikada niste sami. Obratite se prijateljima, porodici ili kolegama za ćaskanje ili napravite planove da provedete vrijeme zajedno. Društvene interakcije, čak i virtuelne, mogu pružiti osjećaj pripadnosti i podrške, pomažući u borbi protiv osjećanja izolovanosti koje često prati bluz.

Dajte prioritet brizi o sebi

Briga o sebi nije luksuz, već potreba. Odvojte vrijeme da se prepustite aktivnostima koje vam donose radost i opuštanje. Bilo da se radi o čitanju knjige, kupanju u toploj kupki ili uživanju u omiljenom hobiju, zdravstveni stručnjaci kažu da davanje prioriteta brizi o sebi gradi pozitivniji odnos sa sobom i doprinosi opštem mentalnom blagostanju.

image

Vježbe vraćaju snagu

-SHUTTERSTOCK

Uspostavite zdrave navike

Fizičko zdravlje i mentalno zdravlje su usko isprepleteni. Uvjerite se da hranite svoje tijelo uravnoteženom ishranom, ostanete hidrirani i redovno se bavite vježbanjem. Fizička aktivnost oslobađa endorfine, prirodne podizače raspoloženja tijela, doprinoseći pozitivnijem izgledu.

Postavite realne ciljeve

Razdvojte veće zadatke na manje ciljeve kojima je lakše upravljati. Postavljanje ostvarivih ciljeva daje osjećaj postignuća, podiže samopoštovanje i motivaciju. Proslavite svoje pobjede, ma koliko male, i priznajte da je napredak putovanje, a ne odredište.

Ograničite vrijeme ispred ekrana

Prekomjerno vrijeme ispred ekrana može doprinijeti osjećanju stresa i anksioznosti. Pravite pauze od ekrana, posebno društvenih medija, i odvojte vrijeme za aktivnosti koje ne uključuju elektronske uređaje. Isključivanje omogućava mentalni odmor i pomaže u održavanju zdrave ravnoteže u svakodnevnom životu, piše Ona.

Njegujte zahvalnost

Prebacite fokus sa onoga što vam nedostaje na ono na čemu ste zahvalni. Možda vodite dnevnik zahvalnosti, bilježeći svaki dan pozitivne aspekte svog života. Njegovanje zahvalnosti podstiče pozitivan način razmišljanja, poboljšavajući vašu sposobnost da se nosite sa izazovima i preprekama.

Potražite stručnu pomoć

Ako stanje tuge potraje ili postane neodoljiv, ne oklijevajte da potražite stručnu pomoć. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu ponuditi smjernice, podršku i alate za kretanje kroz teške emocije. Zapamtite, posezanje za pomoći je znak snage i nije sramota da date prioritet svom mentalnom blagostanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:17