/ -PEXELS
18/01/2024 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo kako da se riješite podočnjaka

Promjena prehrane može potencijalno smanjiti oticanje i ublažiti neke simptome

Podočnjaci mogu imati različite uzroke, uključujući nedostatak sna, genetiku i lošu prehranu. Neadekvatna prehrana može čak pogoršati probleme s podočnjacima. Međutim, promjena prehrane može potencijalno smanjiti oticanje i ublažiti neke simptome. Dermatolozi preporučuju ove četiri namirnice za smanjenje podočnjaka.

1. Avokado

Dermatolog Anna Chacon navodi da je avokado izvrsna namirnica za blistavu kožu. Preporučuje da ga jedemo kao međuobrok ili u obilnoj salati. Objašnjava kako je avokado bogat vitaminom E, koji je moćan antioksidans jer se učinkovito bori protiv slobodnih radikala i smanjuje oštećenja od UV zračenja.

2. Paradajz

"Paradajz je fantastičan jer se može koristiti u raznim receptima", rekla je Chacon za SheFinds. "On ima visok sadržaj beta-karotena i vitamina C, što djelimično pridonosi borbi protiv podočnjaka." Dermatolog paradajz smatra ključnim elementom u njezi kože, jer je bogat vitaminom C.

3. Spanać

Spanać sadrži kalcijum, hlorid, željezo, magnezijum i vitamine A, C, E, K, B6, za koje dermatolog Elaine F. Kung kaže da su vitalni za izgled tena i podočnjaka.

"Hrana koja sadrži vitamine A, C, E i karotenoide izvrsna je za zdravlje kože i sprečava starenje kože jer su snažni antioksidansi", dodala je Kung.

Napominje da konzumacija špinata može biti korisna ako se borimo s podočnjacima budući da sadrži vitamin K koji jača stijenke krvnih sudova.

4. Nar

"Nar sadrži protivupalna i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati elastičnost kože te je zaštititi od oštećenja i preranog starenja", objasnila je dermatolog Enrizza P. Factor. Takođe, navodi da dodavanje više vitamina C prehrani putem nara može biti učinkovito u sprečavanju nastanka bora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:18