Voće sa malo šećera / -SHUTTERSTOCK
16/02/2024 u 05:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Voćke koje ima najmanje šećera, ali su pune vitamina i minerala

Uživajte u konzumaciji, ali ne pretjerujte

Izbor je veliki, a važno je da ga uzimate zbog obilja vitamina i minerala, kao i dijetnih vlakana. Ipak, budite umjereni.

Ako znate koliko je običan šećer zastupljen u svakodnnevnoj ishrani vjerovatno ćete poželjeti da neke od proizvoda makar privremeno uklonite iz jelovnika. Ovo ponekad može biti nevjerovatno težak podvig. Neke osobe poput dijabetičara moraju da budu informisane o svim proizvodima koji sadrže šećer. Takođe, osobe koje su na restriktivnim dijetama moraju da prate i unos šećera.

Iako voće sadrži puno zdravih hranljivih materija, neke voćke imaju više šećera od drugih. To su prosti šećeri koji se brzo resorbuju. Evo liste onog voća koje ima najmanje šećera:

Avokado

Iako nije baš prvo što vam pada na pamet kad pomislite na voće, avokado je nevjerovatno siromašan šećerom – ima 0,7 grama šećera na 100 grama ploda bez koštice. To je manje od jedan odsto šećera, iako je udio ugljenih hidrata (čitaj vlakana) čak osam odsto. Avokado ima puno zdravih masti koje će vam pomoći da se zasitite.

Limeta i limun

Citrusi koji su poznati po visokom sadržaju vitamina Ce, limeta i limun su prilično kiselo voće. Ne sadrže puno šećera (limeta 1,7 odsto, a limun 2,5 procenata). Zimi su najbolji prijatelj svakog čaja.

Maline

Vjerovali ili ne, malina sadrži tek 4,4 odsto šećera, iako je sadržaj ukupnih ugljenih hidrata oko 12 procenata. Ovo znači da cijelo pakovanje od 125 grama koje se u našim prodavnicama može pronaći ima svega jednu kafenu kašičicu šećera. Vlakana ima duplo više, pa je malina jedno od voća koje ima dobru zasitnu moć, a dobro je i za probavu. Iako im nije sezona, dobre su i zamrznute.

Jagode

Jagode su poput malina iznenađujuće oskudne šećerom uzimajući u obzir da su tako slatke i ukusne. Ukupan sadržaj šećera je 4,9 odsto, a vlakana ima duplo manje. Stotinak grama jagoda zadovoljava dnevno preporučen unosa vitamina Ce. Eto, da znate za sledeću sezonu.

Kupine

Kupine baš kao i jagode sadrže oko 4,9 odsto šećera. Stoga u sezoni imaćete priliku da se osvježite bez straha da unesete previše šećera. One takođe sadrže i antioksidante, kao i duplo više vlakana od jagoda, dakle oko pet odsto. Od minerala sadrže gvožđe, kalijum, bakar, mangan, kao i vitamine Ce, Be i provitamin A.

Lubenice

Lubenice su definicija za ljetnje voće. Vjerovatno niste ni pomišljali da su bogatije šećerom od prethodnih voćki, ali eto. Sadrže oko šest odsto šećera, nešto malo vlakana i proteina, kao i vitamina i minerala, a ostalo je voda. Definitivno najukusniji plod koji sadrži gvožđe i magnezijum.

Grejpfrut

Još jedno citrusno voće koje je popularno tokom cijele godine a ima malo šećera je grejpfrut. Svega sedam odsto čini šećer. Iako grejpfrut sigurno nije prvi izbor za voće sa niskim udjelom šećera, vjerovatno jeste među osobama na dijetama. Grejpfrut sadrži enzime koji sagorijevaju masti, ali može negativno da utiče na neke ljekove protiv hipertenzije, visokog holesterola i aritmije. Ako pijete ljekove za navedene bolesti, izaberite drugo voće.

Dinje

Dinja nam svojom žuto-narandžastom unutrašnjošću poručuje da je bogata beta karotenom, a što se tiče sadržaja šećera, ima ga malo više nego lubenica, tek osam odsto. Ali zato je bogata vitaminima i mineralima.

Kivi

Baš kao i sve prethodne voćke i kivi je bogat vitaminom Ce, ali sadrži nešto više od njih, devet procenata, odnosno devet grama na 100 grama ploda. Dobra stvar je što su dostupni tokom cijele godine i pravo su sredstvo za jačanje imuniteta naročito u zimskim mjesecima.

Narandže

Narandže su zimsko voće broj jedan po mišljenju mnogih, a presudno za takav stav je vjerovatno bogat sadržaj vitamina i minerala bez pretjerivanja u šećerima. Narandže imaju oko devet odsto šećera. Ljeti nisu posebno popularne, ali redovan su sastojak mnogih šejkova i voćnih salata.

Kada jedete bilo koje voće, na primjer, u okviru užine, ne treba da pretjerujete u tome, umjerenost je i ovdje bitna, piše Politika Magazin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:35