/ - Ilustracija
14/10/2022 u 02:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mali mozak ima funkciju za koju se prije nije znalo

Nova studija pokazala je da mali mozak ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih nadražaja, kako pozitivnih tako i negativnih

Novo istraživanje pokazalo je da cerebelum, odnosno mali mozak, ima funkciju za koju se ranije nije znalo, prenosi Index.hr. Do novog otkrića bilo je poznato da mali mozak ima važnu ulogu u kontroli pokreta. Takođe se znalo da u nekoj mjeri može biti uključen u neke kognitivne funkcije, kao što su pažnja i jezik, te u regulisanje odgovora na strah i zadovoljstvo.

Međutim, nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pokazala je da mali mozak ima važnu ulogu u pamćenju emocionalnih nadražaja, kako pozitivnih tako i negativnih.

Snažna emocionalna iskustva bila su važna u našoj evolucijskoj prošlosti, a važna su i danas. Zahvaljujući njima pamtimo i prepoznajemo situacije u kojima smo bili izloženi opasnostima, kao i situacije u kojima smo na neki način prosperirali. No pamćenje traumatičnih iskustava takođe može imati negativne posljedice za psihu.

- Poboljšano pamćenje emocionalnih nadražaja ključno je za preživljavanje, ali takođe može doprinijeti razvoju i održavanju poremećaja povezanih sa strahom u slučaju izrazito odbojnih iskustava, pišu autori u sažetku studije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 06:43