Жабљак Црнојевића / - WIKIPEDIA
02/06/2021 u 10:28 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Погледајте: Жабљак Црнојевића, древна престоница Црне Горе

Beautiful Montenegro је направио изванредне снимке Жабљака Црнојевића из дрона, које вам са задовољством приказујемо

Жабљак Црнојевицћа  је средњовековни град и тврђава који се налази на Скадарском језеру и он је древна престоница Црне Горе.

Жабљак Црнојевиц́а је посљедње упориште државе Зете, претходника Црне Горе. Ова тврђава из XIIИ - XV вијека налази се у једном од дијелова Скадарског језера, на мјесту ушцćа četiri ријекe.

Жабљак Црнојевића се сматра значајаним спомеником утврђивачке архитектуре.

Зетски кнез Иван Црнојевић је 1475. године током напада турака био приморан да помери своју престоницу у Обод, а затим на Цетиње. Жабљак су 1478. године окупирали Турци, који су знатно ојачали његове зидове. Током отоманске владавине Жабљак је постао упориште Турака на сјеверној обали Скадарског језера. Црногорци су у више наврата покушали да освоје Жабљак, а у 1835 десет или 13 Црногораца су заузели град, заробили гарнизон од 60 људи, а затим три дана држали град. Одлуком Берлинског конгреса из 1878. године, Жабљак се придружио независној Црној Гори.

У граду, осим палате Црнојевицћа се налазе црква Светог Ђорђа (које су Турци претворили у џамију), стамбене и војне зграде, складишта и резервоар за воду. Вецћина зграда је преживјела до сада.

Сада је Жабљак Црнојевића напуштен и представља туристичку атракцију са добро очуваним зидовима и остацима зграда XV вијека. До тврђаве се може доцћи од Голубовци, а када вода у језеру није висока, можете доћи бродом било кад.

Beautiful Montenegro је направио изванредне снимке Жабљака Црнојевића из дрона, које вам са задовољством приказујемо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 05:53