Ilustracija / -MILAN MARKOVIC/GETTY IMAGES
26/08/2023 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bezbijedna njega kože tokom trudnoće

Ne samo da se naizgled čini da se svake nedjelje pojavljuje novi problem ljepote u vezi sa trudnoćom, već postoji i pitanje šta je bezbijedno koristiti za njihovo liječenje

Postoji mnogo velikih promjena kada se krećete kroz divlje putovanje trudnoće. To može biti radosno vrijeme, ali takođe može biti izuzetno zbunjujuće – posebno kada je u pitanju prava rutina njege kože. Ne samo da se naizgled čini da se svake nedjelje pojavljuje novi problem ljepote u vezi sa trudnoćom, već postoji i pitanje šta je bezbijedno koristiti za njihovo liječenje.

Kako se koža mijenja tokom trudnoće?

Čuveni trudnički "sjaj" (crvenilo koje doživite usled povećanog protoka krvi) ne traje vječno. Ali zato negativne posledice poput strija ili melazme – traju. Većinu promjena na koži tokom trudnoće izazvana je hormonima. Ove promjene uključuju:

Strije

Dok vaše tijelo žonglira sa promjenama težine, zadržavanjem tečnosti i rastezanjem kože stomaka, sitne naprsline su očekivana i česta promjena. Nauka još nije otkrila zašto su neke žene sklonije strijama, ali se pretpostavlja da glavnu ulogu igra genetika.

Melasma

Takođe poznata kao "maska trudnoće", melazma su tamne mrlje na koži — obično na obrazima i čelu — uzrokovano povećanom aktivacijom melanocita, ćelija koje daju boju koži.

Linea Negra

Ovo je tamna linija koja se pruža preko sredine stomaka. Ona spontano nestaje nakon trudnoće i pretpostvalja se da je posledica povećanja nivoa progesterona.

Bubuljice

Većina žena tokom trudnoće iskusi pojačanu proizvodnju sebuma kože. Zbog toga koža postaje masnija i problematična, a javljaju se i akne.

Bezbedna nega kože tokom trudnoće

Važnije je nego ikada da svog dermatologa obavještavate o bilo kakvim problemima ili problemima sa kožom tokom trudnoće. Čak i ako niste majka prvi put, svaka trudnoća je jedinstvena, a vaša koža može drugačije reagovati na iste proizvode koje ste ranije koristili. Tokom trudnoće je poželjan minimalistički pristup njegovanju kože. Ne morate nužno da eliminišete sve svoje proizvode, ali trudnoća je odličan razlog da uvedete u svoju rutinu prirodnu kozmetiku, jer vam je sada nad glavom pitanje o bezbijednosti sastojaka i kako oni utiču na bebu.

Za početak, dobra krema za sunčanje je ključna za sprečavanje melazme i hiperpigmentacije. Za trudnice su najbolje SPF kreme na bazi minerala.

Ako jurite za tim željenim sjajem tokom trudnoće, koristite super-nježan piling poput glikolne ili mliječne kiseline u niskim koncentracijama i nastavite sa proizvodom koji sadrži "vitamin C, koji je sjajna njega kože i bezbijedan za upotrebu u trudnoći.

Hidratacija je ključna kada imate strije. Fokusirajte se na hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline. Nažalost, ne postoje jaki dokazi da će kreme spriječe ove tragove, ali mogu pomoći da se strije minimiziraju.

Sastojci koje treba izbjegavati

Tokom trudnoće se treba odreći retinoida i retinola, a odlična zamjena koju predlažu dermatolozi jeste bakučiol. Dermatolozi preporučuju da se klonite svih lokalnih i oralnih retinoida, benzoil peroksida, salicilne kiseline, hidrohinona i vještačkih mirisa u vašim proizvodima. Oni su često označeni na vašim etiketama sa sastojcima kao "parfem" ili "miris", koji mogu da sadrže ftalate koji ometaju rad endokrinog sistema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:45