/ -AP
27/10/2023 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brazilski naučnici napravili vakcinu protiv zavisnosti od kokaina

Brazilski naučnici su predstavili novi lijek za zavisnost od kokaina i kreka, u obliku vakcine poznate kao „Calixcoca"

U revolucionarnom koraku u borbi protiv zavisnosti od kokaina i kreka, brazilski naučnici predstavljaju vakcinu s potencijalom za lakši oporavak od zavisnosti, nudeći novu nadu onima koji traže slobodu od snažnog uticaja tih teških droga.

Brazilski naučnici su predstavili novi lijek za zavisnost od kokaina i kreka, u obliku vakcine poznate kao "Calixcoca". Riječ je o eksperimentalnoj vakcini, koje pokazuje obećavajuće rezultate u ispitivanjima na životinjama, stimulira imunološki sistem da blokira uticaj kokaina i kreka na mozak te potencijalno prekida ciklus zavisnosti. Zavisnici koji primaju taj lijek više ne bi osjećali euforične učinke droge.

Psihijatar Frederiko Garsija, koji je vodio tim na brazilskom Federalnom univerzitetu ‘‘Minas Gerais‘‘ odgovoran za vakcinu, istaknuo je da će to biti prvi put da se vakcina koristi za liječenje zavisnosti od kokaina, ako ga odobre regulatorna tijela. Projekat je nedavno osigurao glavnu nagradu od 500.000 eura na dodjeli nagrada ‘‘Euro Health Innovation‘‘ za latinoameričku medicinu, koju sponzoriše farmaceutska kompanija ‘‘Eurofarma‘‘.

‘‘Calixcoca‘‘ djeluje tako da kod pacijenata stvara antitijela koja se vežu za molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikima da uđu u moždani centar za nagrađivanje, gdje kokain obično izaziva zadovoljstvo podizanjem nivoa dopamina. Za razliku od prethodnih pokušaja u Sjedinjenim Državama, gdje klinička ispitivanja nisu pokazala značajne rezultate, ‘‘Calixcoca‘‘ je pokazala učinkovitost u testiranju na životinjama i pokazala minimalne nuspojave. Istraživači su čak otkrili da vakcina može zaštititi fetuse štakora od učinaka kokaina, što ukazuje na njegovu potencijalnu upotrebu u zaštiti nerođene djece trudnih zavisnica.

Testiranje na ljudima

Vakcina se trenutno nalazi u završnoj fazi ispitivanja, koja će uključivati i testiranje na ljudima.

Iako ‘‘Calixcoca‘‘ predstavlja značajan napredak u liječenju zavisnosti od teških droga, to ipak nije univerzalan lijek za sve. Njegova tačna ciljna grupa biće određena kliničkim ispitivanjima, a namijenjen je zavisnicima koji se oporavljaju od zavisnosti i koji nastoje održati apstinenciju. Trenutno ne postoji registrovani tretman za zavisnost od kokain i kreka. Brazilska vakcina nudi dodatni alat za pomoć pacijentima u kritičnim fazama oporavka, poput prolaska kroz rehabilitaciju.

Za razliku od mnogih vakcina, ‘‘Calixcoca‘‘ je sintetizovana pomoću laboratorijski dizajniranih hemijskih spojeva, čime se smanjuju troškovi proizvodnje i eliminiše potreba za skladištenjem na hladnom. Važno je napomenuti da, iako vakcina donosi nadu, ono neće biti jedno rješenje za sve. Njen će učinak zavisiti o rezultatima kliničkih ispitivanja i pojedincima kojima treba pomoći.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
VAKCINAKOKAIN
01. maj 2024 23:15