Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/11/2023 u 23:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove stvari nikako ne treba da radite dok pijete antibiotike

Kada počnete da uzimate antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu (zlo)upotreba antibiotika raste iz godine u godinu.

Antibiotici su lijekovi namijenjeni za borbu protiv bakterijskih infekcija. Da bi se osigurala njihova maksimalna efikasnost, ključno je znati kako ih pravilno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez ljekarskog recepta. Ljekar će procijeniti da li je liječenje antibioticima neophodno i, ako jeste, propisaće odgovarajući tretman. Važno je napomenuti da ne treba da dijelite antibiotike sa drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za određenu namjenu, a uzimanje lijekova koji vam nisu propisani može biti štetno i nepotrebno.

Kada počnete da uzimate antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza. Ne bi trebalo da mijenjate doze sami bez prethodne konsultacije sa ljekarom. Tačna doza obezbjeđuje efikasnu borbu protiv bakterija. Takođe, važno je uzimati antibiotike u redovnim intervalima kako bi se održala konstantna koncentracija lijeka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite cijelu propisanu terapiju, čak i ako se osjećate bolje prije nego što se završi. Zaustavljanje terapije prije nego što završite cio kurs antibiotika može dovesti do toga da bakterije razviju otpornost na lijekove, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Takođe, prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika može da dovede do stvaranja rezistentnih bakterija kojima postojeći lijekovi ne mogu ništa. Ovakva predviđanja nisu naučna fantastika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je “posebno alarmantno ubrzano globalno širenje multirezistentnih i panrezistentnih bakterija (takođe poznatih kao “superbakterije”) koje izazivaju infekcije koje se ne mogu liječiti postojećim antimikrobima kao što su antibiotici”.

Upravo zbog toga zemlje širom svijeta ulažu posebne napore da ograniče neopravdanu upotrebu antibiotika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:52