Starenje kože / -ILUSTRACIJA
25/08/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saznajte koliko vam je koža zapravo stara: Testiranje brzinom sekunde

Ovaj test pruža jednostavan način za procjenu stanja kože i može biti koristan u odabiru pravilne njege i tretmana za očuvanje mladalačkog izgleda

Koža, najveći organ ljudskog tijela, ima svoju jedinstvenu sposobnost pamćenja svih povreda i štete koje pretrpi tokom života, bilo da je to posledica sunčanja, solarijuma ili nedovoljne njege. S vremenom, kako starimo, koža gubi svoju elastičnost i postaje tanja, stvarajući bore, a ove promjene postaju posebno primjetne nakon 45. godine života. Na tržištu se nudi mnogo različitih krema, losiona i preparata koji obećavaju čuda i tvrde da mogu usporiti ili zaustaviti proces starenja.

Nažalost, nijedan proizvod ne može zaista zaustaviti vrijeme, ali način na koji se brinemo o svojoj koži može imati značajan uticaj. Ponekad se dešava da koža brže stari nego što bismo željeli, što može rezultirati izgledom starijim nego što zaista jesmo.

Američki dermatolog dr. Alexis E. Abramson dijeli jednostavan test koji pomaže procijeniti koliko je naša koža "mlada" ili "stara". Test elastičnosti kože se izvodi koristeći prste: palac i kažiprst jedne ruke blago povuku kožu na nadlanici druge ruke i zadrže je tako pet sekundi. Nakon toga se mjeri koliko je vremena potrebno da se koža vrati u svoje prvobitno stanje. Što je vrijeme koje koži treba kraće, to se koža smatra "mlađom", objašnjava dr. Abramson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:43