Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/06/2023 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pretjerano izlaganje suncu može da dovede do trovanja

Obično je uzrokovano izlaganjem ultraljubičastom zračenju koje izaziva upalu kože, pa je to zapravo laički naziv za veoma teške opekotine od sunca

Visoke temperature ne nose samo rizik od toplotnog udara, već i od trovanja suncem. Da, to stanje je stvarno i veoma ozbiljno.

Obično je uzrokovano izlaganjem ultraljubičastom zračenju koje izaziva upalu kože, pa je to zapravo laički naziv za veoma teške opekotine od sunca.

Za razliku od blagih opekotina, trovanje suncem obično zahtijeva liječenje kako bi se spriječile komplikacije kao što su oštećenje kože, toplotni udar i rak.

Jedan od najčešćih simptoma je otečenost lica, što je najčešća alergijska reakcija na sunce. Ostali simptomi uključuju crvenilo kože i plikove, bol i peckanje, otok, glavobolju, groznicu, mučninu, vrtoglavicu i dehidrataciju.

Trovanje suncem možete da spriječite tako što ćete se držati podalje od sunca ili ostati u hladu, posebno između 11 i 15 časova.

Nosite šešir i laganu odjeću od prozračnih materijala i redovno nanosite kremu za sunčanje.

Izbjegavajte vježbe ili aktivnosti koje zagrijavaju tijelo.

Jedite hladnu hranu i osvježite se pićem, ali se klonite alkohola, kofeina i toplih napitaka.

Tuširajte se hladnom vodom, zatvorite prozore tokom dana, ali ih otvorite noću, kada temperatura vazduha padne, prenosi index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:19