Pronađeni rimski sarkofag u Vinkovcima / - SKRINšAT
08/07/2022 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pronađen sarkofag iz rimskog doba u Vinkovcima

Iz Gradskog muzeja Vinkovci ocijenili su da je riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. vijeka i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji u Vinkovcima, radnici su ispod ulice u Zvonarskoj ulici pronašli sarkofag iz rimskog doba, javljaju hrvatski mediji.

 Iz Gradskog muzeja Vinkovci ocijenili su da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. vijeka i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina i tek četvrtom cijelom sarkofagu pronađenom u gradu na Bosutu.

"Najstarije kontinuirano naseljeno naselje kao nepresušan izvor arheoloških nalazišta u svakoj svojoj ulici skriva poneku tajnu. Potencijalno veliko i značajno otkriće sada imamo u Zvonarskoj ulici, gdje je pronađen veliki rimskodobni kameni sarkofag. Trenutno je iskopan samo bočni dio sarkofaga, dok se ostatak nalazi ispod ceste. Vađenje sarkofaga predviđeno je za ponedjeljak kada će ga naši arheolozi i otvoriti, nakon čega ćemo više znati o ovom vrijednom nalazu", objavio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Ivan Bosančić.

Iz Muzeja navode kako je velika vjerovatnoća da je sarkofag opljačkan u antičko doba, kao i svi sarkofazi i većina zidanih grobova do sada pronađenih u Vinkovcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:43