Foto ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/02/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Studija: Bolji ishodi za ljude sa teškim moždanim udarom

Skoro 20 odsto pacijenata koji su bili podvrgnuti uklanjanju ugruška završilo je sa funkcionalnom nezavisnošću, skoro potpuno vraćajući se normalnim aktivnostima ili im nije bila potrebna podrška, u poređenju sa sedam odsto onih koji su upravo primili medicinski tretman, rekao je dr Saraj

Pacijenti sa teškim moždanim udarom imali su dramatično bolji oporavak nakon što su bili podvrgnuti mehaničkom uklanjanju ugruška koji je blokirao arteriju pored standardnog medicinskog liječenja, a ne liječenju samo lijekovima, otkrile su dvije velike studije koje će vjerovatno promjeniti praksu.

Dok se uklanjanje ugruška, ili trombektomija, obično koristi za manje moždane udare, pacijenti sa moždanim udarima koji utiču na velike količine moždanog tkiva smatrani su previsokim rizikom za proceduru.

„Ovim pacijentima je prepušteno samo medicinsko liječenje, a značajan broj njih završi sa veoma lošim ishodima“, rekao je u saopštenju dr Amru Saraj sa „Case Western Reserve University“, koji je vodio jednu od studija.

Njegova studija, sprovedena u 31 bolnici na tri kontinenta, imala je cilj da obuhvati 560 pacijenata, ali je prekinuta ranije, nakon upisa 352 pacijenta, kada su postali jasni superiorni ishodi uočeni trombektomijom, prenose agencije.

Skoro 20 odsto pacijenata koji su bili podvrgnuti uklanjanju ugruška završilo je sa funkcionalnom nezavisnošću, skoro potpuno vraćajući se normalnim aktivnostima ili im nije bila potrebna podrška, u poređenju sa sedam odsto onih koji su upravo primili medicinski tretman, rekao je Saraj.

Skoro 40 odsto pacijenata u grupi sa trombektomijom bilo je u stanju da hoda samostalno, naspram otprilike 19 odsto u kontrolnoj grupi.

Odvojeno multicentrično ispitivanje u Kini koje je uključivalo 456 pacijenata sa velikim moždanim udarom takođe je pokazalo bolje rezultate sa mehaničkim uklanjanjem ugruška nego bez njega. Ovo ispitivanje je takođe ranije prekinuto zbog jasnih prednosti liječenja.

„Ovo će velikom broju pacijenata pružiti priliku za poboljšanje“, rekao je dr Saraj i dodao da  očekuje da će ovi rezultati promjeniti smjernice liječenja u bliskoj budućnosti.

Obje studije su predstavljene prošle nedelje na Međunarodnoj konferenciji o moždanom udaru i objavljene u stručnom časopisu „The New England Journal of Medicine“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:35