Sendvič koji se jede i na britanskom dvoru / Shutterstock
01/08/2023 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sendvič koji se jede i na britanskom dvoru

Sendvič od samo tri sastojka

Sendvič sa krastavcem ili Cucumber sandwich popularan je obrok koji je nastao u Velikoj Britaniji, a naročito je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru.

Ovaj sendvič tradicionalno se priprema od samo tri sastojka: bijelog hljeba bez kore, koji je premazan maslacem, i obogaćen tankim kolutovima svježeg krastavaca, piše punkufer.hr.

Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. vijeka, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajdžinica koje služe poslijepodnevnu zakusku. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima, gdje se začinjavaju i sa sirćetom slatkastog ukusa i malo bibera.

U modernim verzijama ovoga sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneza, te začinskog bilja kao što je kopar i vlašac kako bi se poboljšao ukus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.

Sastojci:

– 2 kriške bijelog hleba

– 1 kašičica sirnog namaza

– 1 kašičica maslaca

– nekoliko kolutova svježeg krastavca

– so po želji

– začinsko bilje po želji

Priprema:

Preklopite dvije kriške tost hljeba i nožem odstranite koricu sa svih strana. Na jednu krišku razmažite maslac, a na drugu sirni namaz.

Oljuštite svjež krastavac i nasjeckajte ga na vrlo tanke kolutove. Složite kolutove krastavca na stranu hljeba namazanu maslacem.

Preko krastavaca posipite malo svježeg začinskog bilja poput vlašca, nane ili kopra.

Poklopite sendvič i poslužite odmah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:27