Медитеранска салата / -Медитеранска салата
27/08/2023 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svi vole šopsku salatu, ali se začude kad čuju koje godine je nastala

Od jela koja su veoma popularna u Srbiji, na visokom 6. mjestu našla se čuvena šopska salata, nastala u Bugarskoj 1955. godine

Postoji velika šansa da su vaši baka i deka, roditelji, pa čak i vi stariji od nekih od najpopularnijih jela na svijetu.

Kada razmišljamo o nekim od najpoznatijih jela na svijetu, uvijek pretpostavljamo da su stara vjekovima. S druge strane neka su mnogo mlađa nego što mislimo.

Na najnovijoj listi koju je objavio Taste Atlas, nabrojana su kultna jela uz godine u kojima su nastale, pa tako kao najstarije imamo meksičke naćose iz 1943. godine, zatim italijansku karbonaru iz 1944. a na trećem mestu našla se nemačka currywurst kobasica nastala 1949, piše City Magazin.

Šopska salata

Od jela koja su veoma popularna u Srbiji, na visokom 6. mjestu našla se čuvena šopska salata, nastala u Bugarskoj 1955. godine.

Kako je nastala?

Malo ljudi zna da je jedna od najpopularnijih salata na Balkanu zapravo proizvod bugarske državne turističke asocijacije Balkantourist, koja je 1955. godine dobila zadatak da napravi nekoliko jela za promociju lokalnog turizma. Nažalost, do danas je ostao samo jedan recept: legendarna Šopska salata, nazvana po bugarskoj regiji Šopluk.

Iskreno govoreći, paradajz, krastavci, luk, paprika, peršun i rendani sir možda i nisu najzanimljivija kombinacija, ali ova šarena predstava bugarske zastave raširila se poput požara i ubrzo našla svoje mesto na trpezama domaćinstava i restorana od Crnog do Jadranskog mora i postala bugarsko nacionalno jelo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:32