Mlijeko često pogrešno čuvamo / - SHUTTERSTOCK
29/06/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uobičajene greške zbog kojih se mliječni proizvodi brže kvare

Ljudi najčešće pogrešno čuvaju mlijeko i mliječne proizvode

Ako pitate ljude gdje im stoji mlijeko u frižideru, vjerovatno ćete dobiti isti odgovor – u vratima. Ali, prema riječima stručnjaka za bezbjednost hrane Tese Klark, to je najgore mjesto u frižideru za skladištenje mlijeka.

– Vek trajanja mleka se može produžiti ako ga pravilno skladištite. Ovo smanjuje otpad, ali i obezbeđuje da ne morate toliko često da kupujete sveže mleko – rekla je Klark, piše "The Mirror", prenosi index.hr. 

Ona savjetuje ljudima da ne drže mlijeko ili bilo koji drugi mliječni proizvod u vratima frižidera jer su oni najdalje od rashladnog sistema.

– Mliječne proizvode uvijek treba čuvati u zadnjem djelu frižidera gdje je temperatura najniža. Ovo obezbjeđuje da vaša hrana ima maksimalan rok trajanja – dodala je ona Klark.

Mlijeko može da zadrži svoj kvalitet do pet dana duže od roka trajanja odštampanog na ambalaži. Zavisi od količine masti u njemu. Mlijeko sa niskim procentom masti može da prekorači rok trajanja za sedam do 10 dana, dok masnije mlijeko može da traje od pet do sedam dana.

Pokvareno mlijeko prepoznaćete po grudvicama i kiselkastom mirisu. Sirovo nepasterizovano mlijeko ni pod kojim okolnostima nije bezbedno za korišćenje nakon isteka roka trajanja.

 

Shutterstock

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:02