Tito u posjeti Londonu / screenshot YouTube
05/06/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tito u Londonu: Kako je maršal govorio engleski

To je bilo Titovo prvo napuštanje zemlje od njegovog “ne” Staljinu, pa su mjere obezbjeđenja bile velike. Blindiranim kolima se kretao po gradu, lokacija kuće u kojoj je odsijedao je bila državna tajna

Jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito je 1953. godine posjetio Veliku Britaniju svojim “Galebom”, a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil.

Osim premijera, maršala je dočekao i ministar spoljnih poslova Entoni Idn i supruge tadašnje kraljice Elizabete II, princ Filip.

Filmski žurnal “British Pathe” je na Jutjubu postavio najveći dio svoje arhive gdie se nalaze snimci nekih od najznačajnih događaja u istoriji 20. vijeka, a među njima se našao i snimak Josipa Broza Tita u posjeti Velikoj Britaniji.

To je bilo Titovo prvo napuštanje zemlje od njegovog “ne” Staljinu, pa su mjere obezbjeđenja bile velike. Blindiranim kolima se kretao po gradu, lokacija kuće u kojoj je odsijedao je bila državna tajna.

Jedan manji incident se ipak dogodio. Nedaleko od pristalog “Galeba” u luci je eksplodirala dimna bomba, a ulica se obavila dimom. Tito je ušao u automobil i odvezao se dalje.

Mediji u Britaniji su pisali kako je ovo bio svojevrsni protest jugoslovenske emigracije.

Na snimku se, takođe, čuje i maršal Tito kako govori engleski jezik.

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije - rekao je jugoslovenski predsjednik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 06:27