/ - SHUTTERSTOCK
09/12/2023 u 21:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrijeme koje vam je potrebno da zaspite otkriva vaše zdravstveno stanje

Prema riječima ljekara intenzivne njege Breda Rapera, normalno je da vam treba neko vrijeme da zaspite noću, ali to može pružiti uvid u vaše zdravlje

San je neophodan ljudskom organizmu, a ljekari često ističu da je čovjeku dnevno potrebno oko osam sati sna.

Međutim, ako vam treba dugo da zaspite, to može smanjiti vrijeme spavanja i uticati na vaše zdravlje.

Prema riječima ljekara intenzivne njege Breda Rapera, normalno je da vam treba neko vrijeme da zaspite noću, ali to može pružiti uvid u vaše zdravlje.

Takozvana latencija spavanja je vrijeme koje vam je potrebno da zaspite. Ovdje se mjeri period između trenutka kada osoba ode na spavanje i početka sna.

Pored toga što pruža uvid u vaš ukupni kvalitet sna, kašnjenje može uticati na to koliko spavate u cjelini. Vremenom, nedostatak sna može povećati rizik od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti srca i depresija.

Reper navodi da je obično potrebno između 10 i 20 minuta da zdrava odrasla osoba zaspi. Ako vam treba manje vremena da zaspite, to može biti znak da ste preumorni.

Najčešći uzrok je opšti nedostatak sna, ali može biti i znak nekih poremećaja kao što su narkolepsija ili poremećaj cirkadijalnog ritma.

S druge strane, ako vam je potrebno više od 20 minuta da zaspite, mogli biste da patite od nesanice, koja je najčešće uzrokovana stresom, anksioznošću ili depresijom, a u nekim slučajevima može biti i poremećaj spavanja poznat kao sindrom nemmirnih nogu.

Važno je istaći da određeni lijekovi takođe mogu da produže latenciju sna, kao što su stimulansi i nesedativni antidepresivi, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:02