Ilustracija / Shutterstock
03/04/2023 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zadržavanje kijanja može dovesti do ozbiljnih posljedica

Suzbijanje kijanja može biti opasno po vaše zdravlje, ponekad izazivajući ozbiljne komplikacije

Kijanje je prirodna reakcija koja vam pomaže da spriječite da se razbolite ili povrijedite od raznih stvari koje vam mogu ući u nos. Iako se ponekad čini da bi trebalo da izbjegavate kijanje jer ste u blizini drugih ljudi, nemojte to činiti. Suzbijanje kijanja može biti opasno po vaše zdravlje, ponekad izazivajući ozbiljne komplikacije.

Vaša bubna opna može da pukne

Kada treba da kijate, u vašem respiratornom sistemu se stvara visok pritisak i onda šaljete malo vazduha u uši. Ovaj komprimovani vazduh ulazi u Eustahijevu cijev i povezuje se sa srednjim uvom i bubnom opnom.

Stručnjaci kažu da je moguće da pritisak izazove pucanje bubne opne (ili čak obje bubne opne) i gubitak sluha. Većina puknutih bubnih opni zarasta bez liečenja u roku od nekoliko nedjelja, iako je u nekim slučajevima potrebna operacija.

Infekcija srednjeg uha

Kijanje pomaže u čišćenju nosa od svega čega ne bi trebalo da bude, a to uključuje i bakterije. Hipotetički, preusmjeravanje vazduha nazad u uši iz nazalnih prolaza moglo bi da prenese bakterije ili inficiranu sluz u srednje uvo, uzrokujući infekciju.

Ove infekcije su često veoma bolne. Ponekad se infekcije srednjeg uva nestanu bez liječenja, ali ponekad su potrebni antibiotici.

Oštećeni krvni sudovi u očima, nosu ili bubnim opnama

Iako retko, moguće je oštetiti krvne sudove u očima, nosu ili bubnim opnama dok kijate. Povećan pritisak može dovesti do stiskanja i pucanja krvnih sudova u nosnim prolazima. Takva povreda obično uzrokuje površno oštećenje vašeg izgleda, kao što je crvenilo u očima ili nosu.

Prema mišljenju stručnjaka, pritisak izazvan kijanjem može potencijalno dovesti do rupture aneurizme mozga. Ovo je povreda opasna po život koja može dovesti do krvarenja u lobanji oko mozga.

Slomljena rebra

Postoje brojni slučajevi u kojima su starije odrasle osobe prijavile napuknuta rebra kao rezultat kijanja, ali zadržavanje kijanja takođe može izazvati frakturu rebra, jer dovodi do toga da se vazduh pod visokim pritiskom vrati u pluća velikom silom.

Povreda dijafragme

Dijafragma je mišićni dio grudnog koša iznad stomaka. Iako su ove povrede rijetke, ljekari su vidjeli slučajeve da je vazduh zarobljen pod pritiskom u dijafragmi što je dovelo do kolapsa pluća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:18