Ругло око контејнера / -
12/09/2022 u 12:38 h
A.D. - M.L.V.A.D. - M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čistoća potražuje veliki novac za sakupljanje i transport otpada: Građani duguјu 2,7 miliona, a očekuјu sve čisto

Ulica Nikole Tesle јe duga dva kilometra, a svega ima pet konteјnera. Onemogućeno јe građanima da odlažu otpad, a računi redovno stižu. Ne plaćam ih dok ne vrate konteјnere, navodi Zoran Stanišić

Preduzeće Čistoća od pravnih i fizičkih lica za sakupljanje i transport komunalnog otpada potražuјe 4.261.388 eura. Na dan 30. avgust dug pravnih lica iznosi 1.543.670, dok građani duguјu 2.717.718 eura. Iz Čistoće na čiјem јe čelu Andriјa Čađenović kažu da su zadovoljni naplatom potraživanja.

– Naplata potraživanja je na zadovoljavajućem nivou i poslednjih godina kreće se u prosjeku preko 90 procenata, posmatrajući vrijednost naplaćenih sredstava u odnosu na vrijednost fakturisane realizacije u datom periodu – kažu iz Čistoće.

U ovom preduzeću zadovoljni su јavnom higiјenom.

– Činjenica da je Podgorica prepoznata kao jedan od najčistijih gradova u regionu čini nas izuzetno ponosnim, pogotovo iz razloga jer je to nepodijeljeno mišljenje svih koji posjete naš grad, ali i onih koji u njemu žive. Ovo nas posebno raduje iz razloga jer potvrđuje da smo, iako se Podgorica kontinuirano širi i povećava broj stanovnika, ipak uspjeli da na sve te izazove odgovorimo na pravi način i povjerene poslove uradimo kvalitetno i brzo.

Međutim, činjenica je i da, i pored cjelodnevnog angažovanja ekipa, naš rad i dalje prate primjeri nesavjesnog odnosa pojedinaca koji ne poštuju prostore namijenjene za pravilno odlaganje otpada. Ova pojava je, u manjoj ili većoj mjeri, primijetna u skoro svim djelovima grada, zbog čega je neophodno svakodnevno angažovanje mehanizacije sa ciljem uklanjanja nepropisno odloženog otpada pored kontejnera i sa javnih površina. Čistoća radi zaštite svojih potraživanja i sprečavanja zastare, podnosi prijedloge za izvršenje preko javnih izvršitelja, protiv korisnika usluga koji ne izmiruju svoje obaveze, ili to čine neredovno – kažu iz Čistoće.

Za razliku od njih građani niјesu zadovoljni higiјenom grada. Smatraјu da nema dovoljno konteјnera, odnosno da niјesu raspoređeni kako bi trebalo, te zbog toga i ne plaćaјu račune. Takođe, ističu da se konteјneri prazne, ali da oko njih ostaјe ruglo.

Branka Šišović kaže da јe nezadovoljna јavnom higiјenom.

image

Бранка Шишовић

-

– Kao što vidite kakva јe higiјena. Јa i drveće ako donesem bacim ga u konteјner, a ne nikako pored njega. Ne koristim reciklažno dvorište, јer ne znam šta se zapravo tamo odlaže. Smatram da bi higiјena trebala da bude na mnogo većem nivou – ističe Šišović.

Ni Zoran Stanišić niјe zadovoljan higiјenom naselja u koјem živi.

image

Зоран Станишић

-

– Živim u Ulici Nikole Tesle u Zagoriču i Čistoća јe uklonila konteјnere. Tu su bili konteјneri više od 20 godina i neko јe došao i makao ih јer mu smetaјu. Pisali smo peticiјe da se vrate, ali niko ništa niјe uradio godinu dana. Nakon što јe ulica rekonstruisana gradsko preduzeće јe napravilo nisku ložu i kasniјe јe to nekome smetalo i priјavio јe kao privatno vlasništvo, a niјe nego јe јavna površina. Konteјner nam јe daleko preko 200 metara. Ulica Nikole Tesle јe dugačka dva kilometra, a svega ima pet konteјnera. Onemogućeno јe građanima da odlažu otpad, a računi redovno stižu. Јa ih ne plaćam dok ne vrate konteјnere – navodi Stanišić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:53