Nik Đeljošaj
01/03/2024 u 17:28 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaj: Podgorica se mora razgraničiti sa Tuzima, pa tek onda sa Zetom

Po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji prvo se mora završiti proces razgraničenja Opštine Tuzi i Glavnog grada, a tek nakon što se ovaj proces u potpunosti okonča može se pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Podgorice, kaže Nik Đeljošaj

Neophodno je prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada, koji obuhvata, između ostalog i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine, pa tek nakon toga može se pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Podgorice, smatra Nik Đeljošaj, član komisije za stvaranje uslova za rad novoformirane opstine u ime Opstine Tuzi.
– Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, propisano je da se osnivanje opštine, ukidanje i promjena teritorije opštine vrši spajanjem dvije ili više opština u novu opštinu, dijeljenjem jedne opštine u dvije ili više novih, pripajanjem dijela jedne opštine drugoj, spajanjem djelova dvije ili više opština u novu opštinu, ukidanjem opštine i pripajanjem njene teritorije jednoj ili više opština i izdvajanjem dijela jedne u novu opštinu. Zakon ne propisuje slučaj da se iz jedne opštine odvoje dvije, samo jedna. Tako da proces razgraničenja i podjele imovine prvo treba da se završi između Opštine Tuzi i Glavnog grada u cjelosti. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da u vrijeme kada su Tuzi postale opština, Zeta nije postojala kao posebna opština već kao Golubovci – opština u okviru Glavnog grada - rekao je Đeljošaj.

Đeljošaj kaže da je neophodno prvo završiti razgraničenje Tuzi i Podgorice, pa tek Zete i Glavnog grada.

- Stoga je neophodno prvo završiti proces razgraničenja između Opštine Tuzi i Glavnog grada, koji obuhvata, između ostalog i teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine. Tek nakon što se ovaj proces u potpunosti okonča može se pristupiti razraničenju između Opštine Zeta i Glavnog grada. Takođe, nadam se da će i Tuzi ubrzo vratiti svoje ime, koje treba da imaju, odnosno Malesija, kao što je to uradila i Zeta koja je ranije bila Golubovci opština u okviru Glavnog grada. Jedino ovo je ispravan način da se proces završi, a da bi se izbjegli neki novi problemi ukoliko se eventualno Glavni grad prvo razgraniči sa Opštinom Zeta, pa tek onda sa Opštinom Tuzi. Rizikujemo da ostanu neka sporna pitanja između opština Zeta i Tuzi, u kom slučaju zakon ne poznaje način rješavanja problema, odnosno spornih pitanja - kazao je Đeljošaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:00