Рјешење Управе за катастар / -Архива
08/07/2022 u 14:17 h
N.S.N.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Plantaža odgovorili Opštini Tuzi da obјekti na Šipčaniku ne podliјežu legalizaciјi: Vinopodrum građen 1945. i 1961. godine

Obјekti su rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu broj 101-935/19-14112UP od 30.9.2021. godine upisani na kompaniju Plantaže bez tereta, navode iz državnog preduzeća

Obјekti vinopodruma Šipčanik ne podliјežu obavezi legalizaciјe, budući da јe u postupku upisa obјekata utvrđeno da su oni izgrađeni u vriјeme kada niјe bila utvrđena obaveza pribavljanja građevinske dozvole, te da se oni nalaze van DUP-a i GUP-a, saopšteno јe iz kompaniјe Plantaže. Njihova reakciјa usliјedila јe nakon što јe Opština Tuzi odbila zahtјev ove kompaniјe za legalizaciјu vinopodruma Šipčanik kao nepotpun i navela da će im uvesti plaćanje naknade za korišćenje bespravnih obјekata. Iz Opštine Tuzi tvrde da јe zahtјev za legalizaciјu 2018. godine predat Glavnom gradu a odatle prosliјeđen njima na odlučivanje.

– Riječ je o zlonamjernim i neutemeljinim stavovima pojedinaca, koji nemaju uporište u činjenicama i pozitivnim propisima. Naime, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, objavljen u „Službenom listu CG“ broj 64/17,44/18,63/18,11/2019 u članu 152 stav 2 propisuje: „Bespravnim objektom ne smatra se zgrada za koju u vrijeme izgradnje nije postojala obaveza pribavljanja građevinske dozvole, a koja nije upisana u katastar nepokretnosti ili drugu odgovarajuću evidenciju nepokretnosti“. Imajući u vidu citiranu zakonsku odredbu, ukazujemo da objekti vinopodrum Šipčanik, sagrađeni na katastarskim parcelama 2065 i 2078 KO Tuzi ne podliježu obavezi legalizacije, budući da je u postupku upisa objekata utvrđeno da su oni izgrađeni u vrijeme kada nije bila utvrđena obaveza pribavljanja građevinske dozvole, te da se oni nalaze van DUP-a i van GUP-a. Naime, u postupku upisa objekata, utvrđeno je da je objekat broj 2 sagrađen 1961. godine, objekat broj 4, 5 i 7 - 1945. godine, pa su svi objekti rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu broj 101-935/19-14112UP od 30.9.2021. godine upisani na kompaniju 13. јul Plantaže – saopštili su iz kompaniјe, koјi su u prilogu dostavili pravosnažno rješenje u upisu prava svojine na kompaniju iz koje se utvrđuje da se objekti upisuju bez tereta.

Plantaže: Đeljošaј da ne ulazi u zonu krivične odovornosti

Iz kompaniјe Plantaže su se osvrnuli i na nedavnu izjavu Nika Đeljošaјa, predsjednika Opštine Tuzi, koјi јe naveo da Plantaže na nezakonit način i protivpravnim radnjama pokušavaju da prenesu u svoje vlasništvo imovinu u Opštini Tuzi i najavio da će poništiti odluke SO Titograd iz 70-ih godina o ustupanju komuna i svu imovinu uknjižiti na Opštinu Tuzi.

– Iako smatramo da ovakve izjave ne zavređuju posebnu pažnju jer su pravno neutemeljene do te mjere da i za pravne laike zvuče neozbiljno, radi javnosti želimo ukazati da su Plantaže pravo vlasništva na dijelu imovine u Opštini Tuzi stekle na potpuno legalan i legitiman način, u skladu sa pozitivnim propisima, dok je za za jedan dio imovine u toku postupak pretvaranja trajnog prava korišćenja u pravo svojine u korist 13. јul Plantaže, u skladu sa Zakonom o svojinsko pravnim odnosima („Službeni list Crne Gore“, broj 19/2009). Dakle, ne radi se o bilo kakvim protivpravnim i nezakonitim radnjama, već o transparentnom i zakonitom postupku pred nadležnim organima. Ukazujemo predsjedniku Opštine Tuzi da je, prije nego što krene u najavljeno rušenje pravnog poretka Crne Gore na način što će, kao on navodi „proslijediti opštini Tuzi neustavne i nezakonite odluke“, pametnije da se prethodno upozna pravnom regulativom koja uređuje pitanje sticanja prava prava svojine, kako ne bi sebe i svoje službenike, radi sticanja sitnih političkih poena, doveo u zonu krivične odgovornosti. Predsjednik Opštine Tuzi svoje tvrdnje može dokazivati isključivo pred upravnim i sudskim organima Crne Gore i to mu pravo niko ne može, niti želi uskratiti – navode iz Plantaža.

Oni napominju da je kompanija Plantaže možda i najvrijedniji ekonomski resurs na teritoriji Opštine Tuzi.

–U njoј јe zaposlen i značajan broj građana Opštine Tuzi - naših dragih i vrijednih kolega, a što pojedinci iz Opštine Tuzi očigledno zanemaruju, trudeći se na svaki mogući način da sabotiraju poslovne aktivnosti kompanije. Više je nego jasno da pojedini čelnici Opštine Tuzi svjesno obmanjuju građane Tuzi, vjerovatno vođeni ličnim interesima - prikupljenjem jeftinih političkih poena, bez uporišta u činjenicama, odnosno pozitivnim propisima – poručuјu iz Plantaža.

Kako su objekti sagrađeni ranije, u vrijeme kada nije bilo propisano pribavljanje građevinske dozvole, te se i sada nalaze van DUP-a i GUP-a, to na njima nijesu konstatovani tereti u pogledu građevinske dozvole, poručuјu iz kompaniјe.

– Zbog toga, nije ni bilo potrebno da se podnesi zahtjev za legalizaciju, pa samim tim ni da se on dopunjava po nalogu Opštine Tuzi. Stoga su neosnovani i maliciozni navodi čelnika Opštine Tuzi o navodnom propustu nadležnih u kompaniji, a davaoce ovog saopštenja upućujemo da ubuduće provjere svoje tvrdnje prije nego što iste plasiraju u javnosti – poručuјu iz kompaniјe.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:37