Спомен-обиљежје Блажу Јовановићу / -фото: Срђа Бољевић
18/12/2021 u 09:06 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нова спомен-обиљежја: Блажо код моста, књаз Данило у кружном току

Споменик Блажу Јовановићу биће изливен у бронзи, а књазу Данилу исклесан у камену

Споменик Блажу Јовановићу, првом предсједнику Владе Народне Републике Црне Горе, биће подигнут на зеленој површини између старе зграде Владе и моста Блажа Јовановића на Булевару светог Петра Цетињског, уколико за то дају сагласност одборници на сједници градског парламента која је заказана за 27. и 28. децембар. У одлуци која је припремљена за пленум је назначено да ће на споменику бити исписан текст „Блажо Јовановић 1907-1976“, те да ће бити израђен у бронзи. Средства за подизање спомен-обиљежја биће обезбијеђена из Главног града.

Одборници ће се изјаснити и о предлогу да књазу Данилу I Петровићу - Његошу буде подигнут споменик на издигнутој површини односно централном острву кружне раскрснице између Булевара Џорџа Вашингтона, Булевара Револуције и Улице др Љубомира Рашовића и Цетињског пута. Овај споменик ће бити урађен у камену, у виду обелиска са постаментном, висине 18,58 метара и на њему ће писати „Књаз Данило I Петровић-Његош 1826-1860“.

image

Књаз Данило

-Википедија

У материјалима за сједницу пише да је рок за подизање спомен-обиљежја децембар ове године. Како сазнајемо Главни град је пола године чекао сагласност ресорног министраства стога је остало да је рок децембар јер се документа не смију мијењати. Реално тек у јануру се очекује распис конкурса.

У реализацији ове двије одлуке, како је назначено у документима, биће расписан јавни конкурс за израду умјетничког и архитектонског рјешења споменика. Оцјену и одабир рјешења извршиће стручна комисија коју образује градоначелник Подгорице. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:43