Savjet za prevenciju narkomanije / - FOTO: M. VUJISIć
06/12/2023 u 16:40 h
Nataša Spaić, M. VujisićNataša Spaić, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Savjet za prevenciju narkomanije: Ispituju kako je droga unijeta u ustanovu na Kakarickoj gori

Ovakve situacije smo dužni da prijavimo policiji i svako je dužan da to uradi - rekla je Miročević Rotolo

Sjednica Savjeta za prevenciju narkomanije nastavljena je danas raspravom o situaciji u ustanovi na Kakarickoj gori. Sjednici Savjeta prisustvuje Marko Čađenović, direktor ustanove.

Predsjednica Savjeta Maja Miročević saopštila je da je cilj Savjeta da utvrdi okolnosti zbog kojih slučaj zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u ustanovi Kakaricka gora nije prijavlčjen policiji.

-Do danas ne znamo kako je droga ušla u ustanovu. Ovakve situacije smo dužni da prijavimo policiji i svako je dužan da to uradi - rekla je Miročević Rotolo.

image

Savjet za prevenciju narkomanije

- FOTO: M. VUJISIć

Direktor ustanove Marko Cađenović pojasnio je da ustanova kojom rukovodi nema ovlašćenja da vrši pretres osoba koje dolaze u posjetu.

-Imamo pravo da ih pregledamo a to je odikativno osmatranje. Postavlja se pitanje ako bi uključili službenike za pretres mi gubimo koncepciju terapijski zajednicu i postajemo zatvor. Moramo da imamo u glavi razjašnjeno ovu stvar - naveo je on.

Čađenović navodi da imaju pravo na pretres klijenata koji su potpisali terapijski ugovor.

image

Savjet za prevenciju narkomanije

- FOTO: M. VUJISIć


Čadjenović navodi da su oni odreagovali, ali da očigledno nekome to smeta.

-Sve ovo ima političku pozadinu. Ustanova nije osnovana juče nego 2008.godine. Ovo se dešavalo i ranije. Moja protivkandidatkinja nije izabrana, da nije malo simptomatično da se ovo dešava. Ja smatram da smo posao odradili kako treba. Ja ovdje nisam prepoznao dobru namjeru - rekao je Čađenović.

Predsjednica Savjeta Maja Miročević Rotolo je ocijenila da je njegovo izlaganje bilo na nivou osnovne škole. Reagovao je Mitar Šušić (NSD) poručujući predsjednici Savjeta da ne vrijedja gosta.

- Nemate pravo da vrijeđate magistra. Ako je njegovo izlaganje bilo na nivou osnovne škole, vaše je na nivou ulice  - rekao je Šušic.

Miročević Rotolo je poručila Šušicu da ne vrijeđa jer ona ima pravo da iznese svoje mišljenje.
 

Odbornik Aleksandar Saša Zeković apelovao je na Čađenovica da da jasan podatak kada je prijavljeno nadležnim organima da je droga pronađena.

Odbornik SD-a Miloš Mašković se osvrnuo na par detalja koje je rekao direktor ustanove.

-Mi smo negdje dali zaključak da ovo ne bismo trebali prebacivati na politički teren. Nemoguće je da se ne bavimo politikom kada ljudi iz strane vlasti i direktor prebacuje na politički teren. Javnost ne zna da je protivkandidatkinja neko ko je imao deset godina iskustva na rukovodećim pozicijama. Upravni odbor je imenovao lice nekog ko nije imao iskustva na rukovodećim funkcijama. Šteta koja je nastala tim imenovanjem dolazi na naplatu- rekao je Mašković.

On je naveo da bi upravni odbor, da je sreće, podnio sam inicijativu za rasrešenje direktora jer je droga unijeta u ustanovu.

Saša Mijović iz NVO 4 Life je naveo da je kroz njihovu NVO prošlo hiljade zavisnika.

- Ja 18 godina pričam o problemima bolesti zavisnosti. Droga se može unijeti i u zatvor ali se to sprečava. Čađenović je napravio katastrofalnu stvar. On je izbio podatke dva bivša klijenta. Nije ovo prvi put da se dešava, mislim da se u ovaj problem uključe osobe koje se razumije - rekao je Mijović.

Izvrsni direktor NVO Link Ranko Dačić je naveo da je očekivanje nevladinog sektora da ustanova preuzme odgovornost za neadekvatne uslove u ustanovi. On je naveo da se o ovome ćutalo do momenta dok se oni nisu oglasili.

-Mi nismo krili te stvari, nego ste krili vi, rekao je Dačić.

Tanja Nuculovicka, izvrsna direktorica NVO "Moja šansa je i tvoja sansa", je ponovila da je ona bila klijent ustanove na Kakarickoj gori.

- Nemam nista protiv direktora i ustanove - rekla je Nuculović.

Mitar Šušić (NSD) je naveo da jeste politička priča jer je ona započeta na presu jedne političke partije.

-Ako ste nezadovoljni imenovanjem i treba nekog razriješiti imate sud na kojima ćete to dokazati. Ne vidim zašto se imenovanjem i dalje bavite. Zloupotrebljavate NVO sektor jer ste ih okupili na pres konferenciji. Ono što je ključni odgovor koji treba da damo je da li su organi rukovođenja ustanove mogli da preduzmu nešto drugo da se ovo ne bi desilo. Ako uzmete njihove statute i pravilnike vidjećete da su uradili sve što je trebalo - rekao je Šušic.

Jevrosima Pejovic (PES) je navela da su imali sve informacije na prethodnom sastanku, donijeli bi zaključke.

- Nisam dobila odgovore zbog čega smo pozvali goste. Da li postoji procedura i kako se u prethodnom periodu upravljalo u ovim situacijama. To nam je bitno da znamo da znamo da li ste sve korake ispunili -  rekla je Pejović.

Ksenija Aranitović (DPS) je rekla da je suština dobra namjera svih kako se ne bi ubuduće isto dešavalo.

-Nije riječ o lošoj namjeri niti političkim ambicijama o utvrđivanju odgovornosti. Zašto nije na vrijeme prijavljen ovaj slučaj? - navela je Aranitović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 13:19