Veselin Vukčević / -FOTO: M.V.
28/12/2022 u 13:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT odbacio krivičnu prijavu Veselina Vukčevića protiv članova IK-a: Nisu ga podstrekivali na krivično djelo

Ne postoji sumnja da vas time podstrekavaju na krivično djelo, pa čak i neuspjelo, jer ni njihova svijest ne podrazumijeva da oni sami traže nešto nezakonito, niti očigledno smatraju da ispunjenje njihovih predstavlja krivično djelo, naveo je Vukas Radonjić, državni tužilac

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je Veselin Vukčević, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, podnio protiv članova IK-a Nikola Terzić, Radosav Joklić, Marko Mihailović, Željko Vujotić, Dragan Prelević, Janko Odović, Ljiljana Jokić Kapa, i Vladimir Vujović, za krivično djelo zlupotreba službenog položaja putem podstrekavanja za sayivanje sjednice komisije na kojoj će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Podgorici. Državni tužilac Vukas Radonjić je naveo da je tokom izviđaja utvrđeno da ne postoji sumnja da Vukčevića podstrekavaju na krivično djelo.

–Činjenica je da prijavljeni očigledno smatraju da postoje uslovi da se proglase konačlni rezultati izbora u Podgorici, te da u tom cilju i podnose zahtjeve za sazivanje o održavanje sjednice Izborne komisije, a što je opštepoznato, jer neki od njih javno, putem medija, iznose taj stav i danas. Međutim, ne postoji sumnja da vas time podstrekavaju na krivično djelo, pa čak i neuspjelo, jer ni njihova svijest ne podrazumijeva da oni sami traže nešto nezakonito, niti očigledno smatraju da ispunjenje njihovih predstavlja krivično djelo –piše u odgovoru Vukasa Radonjića koji je dostavljen Veselinu Vukčeviću.      

Radonjić navodi da u pitanju je očigledno sukob dva pravna tumačenja.

– Tako se Vaše zasniva na onom što je suština Zakona o izboru odbornika i poslanika, da se primjedbe ovlašćenih subjekata u izbornom procesu mogu ispitati ne samo pred izbornim komisijama, nego i od strane Ustavnog suda, u kom slučaju je izvrsnošti ustavnosudske odluke, koja se donosi u kratkom roku, polazna osnova za proglašenje konačnih izbornih rezultata, a što je izričito definsano u čl.98 st. 1 tog Zakona o izboru odbornika i poslanika i koje stanovište dijeli i državni tuzilac. Prijavljeni koji zahtijevaju proglašenje konačnih rezultata izbora, bez čekanja na odluku suda, svoj pravni stav zasnivaju na čl.99 st.2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, po kojem se konačni rezultati izbora za odbornike objavljuju u službenom glasilu, najkasnije u roku od 15 dana od dana održavania izbora, ali očigledno na njegovom izolovanom tumačenju i ne u vezi sa prethodnim članom. – ističe se u obrazloženju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:13