Sjednica gradske skupstine, sjednica gradskog parlamenta, skupstina grada, gradski parlament / SJEDNICA GRADSKE SKUPSTINE, SJEDNICA GRADSKOG PARLAMENTA, SKUPSTINA GRADA, GRADSKI PARLAMENT-IVAN PETROVIC-IPE
27/12/2023 u 14:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završena sjednica Skupštine Glavnog grada, odbornici o odlukama glasaju sjutra

Preduzeće Vodovod ovu godinu završiće sa gubitkom od 2,4 miliona eura, saopštio je Aleksandar Nišavić, izvršni direktor preduzeća

Odbornici u Skupštini Glavnog grada izjasniće se sjutra o predlozima da Putevi i Pogrebne usluge, KIC "Budo Tomović" i  Agencija za upravljanje zaštićenim područjima dobiju direktore u punom mandatu, a Komunalne usluge v.d. izvršnog direktora. Predloženo je da Putevima rukovodi Radoš Zečević, Pogrebnim uslugama Radonja Vulikić, KIC-om "Budo Tomović" Aida Batilović, Agencijom za upravljanje zaštićenim područjima Jasna Gajević, dok će Komunalnim uslugama kao v.d. rukovoditi Predrag Šćepanović. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je da nemaju kvorum pa će se o svim tačkama izjasniti sjutra u sati. 

Odbornici su završili raspravu o odluci da se Putevima ustupe parcele u blizini KAP-a, za gradnju parkinga za autobuse, dispečerskog centra i zgrade za smještaj zaposenih. Odbornik DPS-a Stefan Ćulafić, koji je i podnio inicijativu da se preduzeću ustupi na korišćenje zemljište, je naveo da im je namjera bila da se parcele koriste za buduće gradsko preduzeće Linijski prevoz. Na njegovu inicijativu stiglo je negativno izjašnjenje Puteva da oko lokacije nisu konsultovani, ali i mišljenje gradonačelnice da lokacija Glavnom gradu nije prihvatljiva. 

– U ovoj situaciji u kojoj se nalazimo vrijeme je ključan faktor jer imamo najave o kupovini novih autobusa. Postojeća lokacija nije dovoljna. Ako ne djelujemo promtno strah me da ćemo doći u situaciji da imamo dovoljan broj autobusa, ali ne i dovoljno mjesta za njih – rekao je Ćulafić.  

Budimir Mugoša (SDP) je naveo da preduzeće ne može birati lokaciju, već da je to obaveza odbornika koji o tome odlučuju. On je ocijenio da je ova lokacija jedna od rijetkih koja je u državnom vlasništvu. 

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) je ocijenio da ned može da razumije da opozicija želi da utiče na tekuće upravljanje gradom. Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) naveo je da ne vidi da se radi o miješanju u poslovanje preduzeća. 

Preduzeće Vodovod i kanalizacija ovu godinu završiće sa gubitkom od 2,4 miliona, saopštio je Aleksandar Nišavić, izvršni direktor Vodovoda, na sjednici Skupštine Glavnog grada. Komentarišući program rada preduzeća za narednu godinu Nišavić je naveo da će zbog novog Granskog kolektivnog ugovora troškovi zarade za zaposlene namjesečnom nivpu biti uvećan za 130.000 eura što je na godišnjem nivou milion i po. 

– To značajno opterećuje preduzeće koje je prethodnu godinu završilo godinu sa gubitkom od oko 900.000 eura, dok ove godine pored ostalih nedostataka, nametnule su se i tužbe zaposlenih, tako da je projektovani rezultat na 2,4 miliona gubitka. To će dodatno uticati na preduzeće – rekao je Nišavić. 

Vladan Arsović (DPS) je pitao u kojoj je fazi idejni i glavni projekat za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Aleksandar Nišavić je saopštio da je u toku finalizacija glavnog projekta gdje se, pribavljanjem prijave građenja i mobilizacijom izvođača, stvaraju preduslovi za početak izvođenja radova.

– Sredinom narednog mjeseca očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenja pratećih postupaka koji uključuju i pripremu konačnog nacrta elaborata uticaja na životnu sredinu. Nakon toga dolazi i javna rasprava na ovu temu. Krajem prve kvartala optimalna procjena za naredne faze u samom projektu koje slijede – rekao je Nišavić.

MItar Vuković (Demokrata) je ocijenio da nema prečeg posla od gradnje kolektora. On je apelovao 

Odbornica PES-a u Skupštini Glavnog grada Nađa Ljiljanić saopštila je da je Vladina komisija za žalbe vratila na ponovno odlučivanje rješenje o razrešenju Gorana Jankovića, sa funkcije komandira Službe zaštite i spašavanja. Ona je navela da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje Glavnom gradu. 

– Predmet je vraćen prvostepenom organu koji će donijeti novu odluku i gradonačelnica će postupiti po odluci. Ponovni postupak koji se vodi zbog žalbe na komisiju ne mijenja činjenicu zbog čega je Goran Janković razriješen. To su potpuno dva različita postupka, to je procedura. Pošto je prekršena procedura i pošto će se ponoviti procedura po preporuci komisije tu nije prekršen ni Ustav, ni zakon i ne želimo da se manipuliše sa izjavama – rekla je Ljiljanić. 

Da je Vladina komisija za žalbe poništila odluku gradonačelnice Olivere Injac o razrešenju Gorana Jankovića sa funkcije komandira Službe zaštite i spašavanja, saopštio je Vladan Arsović (DPS). 

–Imamo informaciju da je Upravna inspekcija odgovorila Glavnom gradu da Zdravko Blečić ne ispunjava uslove za komandira Službe zaštite. Na osnovu Vladine odluke i odluke Upravne inspekcije, mi ćemo dokumentaciju dostaviti Tužilaštvu da ispita imenovanje Zdravka Blečića. Ovo rješenje koje je poništila Vladina komisija je pravi dokaz političkog progona od strane nove gradske urpave  – rekao je Arsović.  

Andrija Klikovac (DPS) je naveo da ga brine to što, kako je naveo, gradonačelnica prikriva informacije.

– Rješenje Glavnom gradu je stiglo 14. decembra. Mi nismo imali informaciju jer je gradonačelnica to krila od javnosti dvije nedjelje. Jasno je da je u pitanju dezinformisanje odbornika. Ovo je rješenje Vladine komisije gdje je premijer Milojko Spajić. Da li mi kao odbornici vršimo našu funkciju na pravi načina ako nas gradoačelnica dezinformiše. Svu dokumentaciju dostavićemo nadležnom tužilašvu jer je imenovanje bilo direktno Olivere Injac - poručio je Klikovac. 

Tokom rasprave o planovima zaštite i spašavanja Slađana Vujačić (DPS) je ukazala da u timu o izradi planova nema predstavnika zdravstvene ustanove.

– Ako znamo da sve vanredne situacije podrazumijevaju da u timu morate imati ljekara, pitam zašto ste isključili zdravsteve radnike iz tima  - rekla je Vujačić. 

Poklon za najmlađeg i najstarijeg odbornika 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić uručila je poklone najstarijem i najmlađem odborniku - Mitru Vukoviću (Demokrate) i Milošu Maškoviću (SD).  Mitar Vuković je naveo da ovim činom ne prepoznajete odborničke klubove. 

– Mladosti se nanosili - rekao je Vuković. 

Zahvalnost je iskazao i Miloš Mašković. On je obećao da će se truditi da radi u interesu građana. 

V.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravko Blečić je rekao da ljekari nisu isključeni, te da ne zna zašto nisu unijeti u planovima. 

Predsjednica gradskog parlamenta Jelena Borovinić Bojović apelovala je da se i formalno mora ispoštovati procedura u kojima je neophodno prisustvo zdravstvenih radnika u timovima.  

Odbornici u Skupštini Glavnog grada raspravljaju o novom cjenovniku Tržnica i pijaca. Andrija Babović, v.d. sekretara za komunalne poslove, je naveo da je novi cjenovnik utvrđen jer su postojeći utvrđeni po pijačnim objektima. 

Andrija Klikovac (DPS) naveo je da u ovom trenutku nije dobro da se donosi izmjena cjenovnika jer se ne zna kakva je budućnost Tržnica i pijaca. On je pitao zašto se cjenovnikom propisuju cijene za Kamionsku pijacu kada su Plodovi najavili da će preuzeti Kamionsku pijacu.

– Pogrešna je odluka da Plodovi peuzimaju te poslove, da zapošljavaju nove radnike... Kamionska pijaca je profitabilna. Potrebno je povući cjenovnik ili nam javno recite da ste riješili problem sa Plodovima i da ona ostaje Tržnicama i pijacama– rekao je Klikovac.

Nermin Abdić (DPS) je naveo da sumnja da je "neko bacio oko na zemlju gdje je Kamionska pijaca".

– Čini mi se da ćemo ostati bez Kamionske pijace i da će tamo biti dobra industrijska zona nekog od tajkuna bliskog sadašnjoj vlasti na državnom nivou. Mi ćemo Kamionsku pijacu gledati na nekoj drugoj lokaciji– poručio je Abdić. 

Ranka Otašević (PES) ukazala je da je poslovanje Plodova školski primjer nedomaćinskog upravljanja na državnom nivou.

–Prilikom preuzimanja preduzeća u poslovnim prostorijama nađen je kalendar iz 2009. godine. To nam govori šta se radilo i koliko se radilo. Kao "nagradu" za rad imamo isplaćenu optremninu za bivšeg direktora od 47.000 eura, a obazee koje ima firma su oko 80.000 eura – rekla je Otašević.   

Andrija Klikovac (DPS) je poručio da ljudi koji štite interes Glavnog grada ne smiju dozvoliti da prihod od Kamionske pijace ide, kako je rekao dijelom Vladi, umjesto Glavnom gradu.  

Budimir Mugoša (SDP) je poručio da je prethodni direktor Plodova smijenjen jer je "radio sto je radio". 

–Problem je kad lošeg direktora smijenimo bez argumenata i onda mu plaćamo otpremninu. Da je Đurović smijenjen zbog toga što je loše radio on ne bi dobio otpremninu – rekao je Mugoša. 

Andrija Babović je u završnoj riječi naveo da se cjenovnik ne odnosu na zakupce, a ne na građane.

Direktorica Tržnica i pijaca Mirjana Purić saopštila je da su danas razgovarali sa predstavnicima Plodova.

– Zaključak sa sastanka je da se napravi sporazum ali i da se ide ka tome da se povuče akt Plodova u vezi raskida ugovora i da nakon usvajanja cjenovnika vidimo finansijski uticaj na poslovanje Tržnica i pijaca. I Plodovima i Tržnicima i pijacama je jedan od osnivača Glavni grad  i u naredom periodu će se voditi politika da obje firme budu održive – navela je Purić.  

Završena je raspravlja o programu uređenja prostora za narednu godinu vrijednom 40,9 miliona eura. Sekretar za planiranje postora i održivi razvoj Miljan Barović saopštio je da je za izradu planske dokumentacije opredijeljeno 910.000, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa šest miliona, opremanje lokacija 5 miliona, dok je za izgradnju mostova i saobraćajnica namijenjeno sedam miliona eura.

Omladinskom klubu bez javnog poziva dat prostor 

Završena je rasprava o osnivanju i načinu funkcionisanja Omladinskog kluba. V.d. sekretara za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić saopštila je da su razlozi za donošenje odluke u potrebi usklađivanja omladinskih uslova u skladu sa Zakonom o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade. Ona je navela da će odluka omogućiti transparentnu dodjelu prostora za Omladinski klub.

–U Podgorici funkcioniše Omladinski klub u Hercegovačkoj ulici kojim upravlja NVO Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore. To je jedan mali prostor od 26 kvadrata koji trenutno nije pristupačan osobama sa smanjenom pokretljivošću koji je dodijeljen bez javnog poziva koji bi garantovao transparentnost i jednake uslove za sve omladinske subjekte. Sama omladinska Mreža kojoj je odlukom dodijeljen prostor nikada nije potpisala ugovor za prostor Omladinskog kluba. Ugovor je trebalo potpisati sa Agencijom za izgradnjom i razvoj Podgorice koja je to odbila jer ne urpavlja ovim prostorom, kao i Službom za zajedničke poslove koja je, ikako je urpavljač, odbila da potpiše takav ugovor – rekla je Anđušić. 

Miloš Mašković (SD) je pohvalio odluku Sekretarijata i najavio da će podržati. 

–Ono što mi je zapalo za oči je član 6 koji definiše da bi prostor za Omladinski klub trebao biti 50 kvadata Ja bih dao preporuku da razmisli o tome da se i ti prostorni kapaciteti dodatno prošire. Smatram da je 50 kvadrata neadekvatno – rekao je Mašković. 

David Vukićević ispred NVO Mreža za omladinski aktivizam naveo je da Omladinski klub omogućio je da ovaj servis bude prepoznat među mladima. 

Na pitanje Andrije Klikovca (DPS) da li je predviđena eksproprijacija parcela u privatnom vlasništvu duž Ulice Vojislavljevića, eksproprijacija za Zapadnu obilaznicu od Komanskog mosta do fakulteta UDG, kao i eksproprijacija objekata iza nekadašnjeg Beka na kojem je planirana podzmena garaža te šta će biti urađeno sa atomskih skloništem, nije dobio konkretan odgovor. Sekretar Miljan Barović je naveo da je budžetom za narednu godinu predviđeno milion eura za rekonstrukciju Ulice Vojislavljevića sa proširenjem mosta, te milion eura za gradnju zaobilaznice.

– Za prostor iza Beka treba izrada projektne dokumentacije jer se kroz nju može vidjeti šta je za eksproprijaciju. Izvjesno je da se mora ući u pregovore ući sa vlasnicima objekata iza Beka - rekao je Barović. 

Za odmaralište ni euro 

Završena je rasprava o programima javnih ustanova čiji je osnivač Glavni grad za narednu godinu. Miloš Mašković (SD) je naveo da ta partija neće podržati programa rada Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

–Program ustanove je previše neozbiljan i pun kojekakvih maštarija, ali štamparskih i gramatičkih grešaka. U programu rada ima puno nedorečenosti – rekao je Mašković.

V.d. direktorice ustanove Slavica Ilinčić je navela da program nema grešaka. 

– Svaka rečenica je jasna i koncizna – rekla je Ilinčić. 

Slađana Vujačić (DPS) pitala je da li će u narednoj godini posebna pažnja biti posvećana sektoru zaštite u ustanovi na Kakarickoj gori jer su doskorašnja  dešavanja bacila sjenku na njen kvalitetan rad. 

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) ocijenio je da su programi ustanova dobri jer omogućavaju da se razvija kultura o gradu. 

Budimir Mugoša (SDP) pitao je zašto nisu raspisani konkursi za imenovanje 

Aleksandar Milošević, direktor Dječijeg saveza, ukazao je da kapitalni budžet odmarališta u narednoj godini nula eura.

–Ni prethodnih godina situacija nije bila sjajna. U prethodnom periodu smo investicioni zatajili. Trenutni problem u odmaralištu na Veruši je voda, nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Zastareo je vodovodni sistem. Branjem šume izgubila se izdašnost izvora i kvalitet vode – rekao je Milošević.    

V.d. sekretarke za kulturu Ana Medigović je navela da je izbor direktor dužnost savjeta ustanove. Ona je navela da se počekom godine očekuje raspisivanje konkursa za izbor direktora Gradskog pozorišta. 

 

Andrija Klikovac je saopštio je da su ovo tri najznačajnija projekta za Glavni grad.

–  Bez obzira ko čini vlast mislim da su ovo tri najvažnija prioriteta. Nisam zadovoljan finansijskom dinamikom. Sa milion eura koji su predviđeni za Ulicu Vojislavljevića sem projekta, mosta samog bulevara ništa se drugo ne može uraditi. Mislim da Glavni grad bez partnerstva sa Upravom za saobraćaj i Upravom javnih radova ovaj projekat ne može izvesti samostalno u ovom mandadu. To je višemilionski projekat a paralelno sa tim imamo projekat nastavka Zapadne obilaznice koji je potreban. Vjerujem da je onih 70 miliona koji su predviđeni za kapitalne investicije trebalo usmjeriti na ova tri projekta – rekao je Klikovac. 

On je naveo da se podzemna garaža ne može graditi na prostoru gdje je atomsko sklonište.
– To će pokazati elaborati i mislim da je za taj novac moguće sagraditi na drugim lokacijama jeftiniju podzemnu garažu. Imali ste idejno rješenje za podzmenu garažu na Trgu Balšića i mislim da je možda moguće otvoriti temu rekonstrukcije Trga nezavisnosti sa podzemnom garažom gdje će biti potrebno nula  eura za ekproprijaciju –rekao je Klikovac. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:48