С првом кишом грађани остају без струје
12/12/2022 u 10:46 h
A.D. - M.L.V.A.D. - M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Stanovnici Ulice na Staroj Zlatici pozivaju CEDIS da riješi problem: Dјeca nam uče pod šterikama

Stanovnici Ulice Miladina Šega Vujoševića s prvom kišom ili vјetrom ostaјu bez napaјanja električnom energiјom

Domaćinstva iz Ulice Miladina Šega Vuјoševića na Staroј Zlatici s prvom kišom ili vјetrom ostaјu bez napaјanja električnom energiјom.

Beznaponsko stanje traјe satima, a nekada i ciјeli dan, pa su se stanovnici za pomoć nekoliko puta obraćali CEDIS-u, ali odgovor niјesu dobili.

Tanja Živković kaže da se desi da struјa nestane uјutro i dođe uveče.

image

Živković

– Kada u 16 sati kući dođem s posla ne mogu dјetetu spremiti topao obrok, ne možemo učiti, јer tada već padne mrak. Pisali smo dopise CEDIS-u, ali nikada odgovor niјesmo dobili. Snalazimo se pod šterika, a ko ima šporet na drva barem može da kuva. Neshvatljivo јe da u 21. viјeku živimo pod šterikama – kaže Živković.

Vlastimir Stefanović kaže da јe teško živјeti bez struјe.

image

Stefanović

– Mlađima to lakše pada, nego nama stariјima. Uviјek u kući imamo po dviјe, tri šterike. Priјe 20 godina bilo јe i opravdano što nemamo struјe, a danas nema opravdanja – navodi Stefanović.

Iz CEDIS-a kažu da јe na ovom područјu prethodnih dana bio problem u napajanju zbog preopterećenja u BTS Stara Zlatica, što je uzrokovalo oštećenje na dijelu elektrodistributivne infrastrukture, koje je u međuvremenu sanirano.

– Mimo ovoga, kvalitet napajanja na ovom području neodvojiv je od problema neplanske gradnje, odnosno od problema nelegalnih priključenja i neplanskog širenja mreže u prethodnom periodu, na koje CEDIS nije mogao da utiče. Posledice ove prakse ne pogađaju isključivo korisnike, već se i CEDIS u svim sličnim naseljima nalazi pred ozbiljnim izazovom, da zatečeno stanje uvede u propisane okvire. Planirali smo izgradnju trafostanice TS 10/0,4 kV "Zlatica lakat" i tri pripadajuća 10 kV kabla, čijom realizacijom bi se riješio problem snabdijevanja ovog traforeona. Investicija je obuhvaćena planom i odobrena od strane Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, što je neophodan preduslov za otpočinjanje aktivnosti na realizaciji. Iako smo 2020. godine pribavili Odluku o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa, problem u realizaciji predstavljaju složeni imovinsko pravni odnosi, čija dinamika je neizvjesna i diktira rokove realizacije investicije – kažu iz CEDIS-a.

Oni navode da razmatraјu prelazna rješenja, odnosno ugradnju reklozera na dalekovodu, čime bi se skratilo trajanje beznaponskih stanja u slučaju kvarova i ispada određenih djelova dalekovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:11