MMR vakcina / - SHUTTERSTOCK
21/01/2023 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanredna vakcinacija u Podgorici, odličan odziv

Roditelji kažu da su svjesni opasnosti eventualne epidemije malih boginja, te da je greška kada se odugovlači s vakcinacijom

Prvi dan vanredne vakcinacije MMR-om u Podgorici protiče dobro, a odziv je, kako kažu iz Doma zdravlja, odličan. Roditelji kažu da su svjesni opasnosti eventualne epidemije malih boginja, te da je greška kada se odugovlači s vakcinacijom. Vanredna vakcinacija se sprovodi, kako je ranije saopšteno, jer je obuhvat djece vakcinisane MMR-om jako mali kao i zbog pojave malih boginja u regionu.

Pedijatrica Rajka Pajović za TVCG kaže da je zadovljna odzivom roditelja i staratelja.

- To je jako dobar broj, dobar odziv. Ovo su kappanjske vakcinacije koje smo pokušavali i ranije, ali roditelji i na zakazane termine nijesu dolazili, ističe Pajović.

Ona kaže da roditelji nijesu potpuno svjesni šta nam moze donijeti epidemija morbila.

- Zato što male boginje poistovjećuju sa varičelom, kojih inače ima, sad epidemija u vrtićima, ovo su male boginje sa mnogo komplikacija kao što su upala uva, mozga, a sve to ostavlja posljedice, kaže Pajović.

Ipak, roditlji se boje da će epidemija malih boginja doći i u Crnu Goru. Stoga, poručuju, mora se preventivno djelovati.

Onim roditeljima koji još nijesu vakcinisali svoju djecu, pedijatrica šalje poziv da to što prije urade.

- Da shvate da je opasnost velika, da smo se nalazili na zadnjem mjestu po vakcinaciji, da slušaju savjet pedijatra, da se što manje čita internet i da su to iste vakcine koje smo dobili svi poslije rođendana, navodi Pajović.

Ukoliko bude neophodno, vanrednu vakcinaciju MMR-om Dom zdravlja produžiće i radnim danima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:40