31/01/2024 u 11:23 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Orezano najstarije podgoričko drvo

Platan u centru grada je jedno od rijetkih stabala koje je preživjelo sva podgorička stradanja duže od dva vijeka, počev od bombardovanja tokom ratnih dešavanja, pa do savremenih rekonstrukcija centra

Najstarije drvo u Podgorici, platan na raskrsnici Balšećeve i Ulice Novaka Miloševa, posađen davne 1812. godine jutros su orezali radnici Zelenila. To je redovna mjera zaštite koju drvo, čija je starost utvrđena prije nekoliko godina, rade zarad očuvanja. Ovo je stablo jedno od rijetkih koje je preživjelo sva podgorička stradanja duže od dva vijeka, počev od bombardovanja tokom ratnih dešavanja, pa do savremenih rekonstrukcija centra grada.

– Ekipe Zelenila jutros su angažovane na redovnim aktivnostima na održavanju biljnog fonda širom Glavnog grada, a jedna od lokacija je Balšićeva ulica gdje orezujemo stari platan, koji je postao svojevrstan simbol Podgorice. Radovi podrazumijevaju skraćivanje vršnih grana i uklanjanje suvih grana kako bi se fomirala pravilna i lijepa krošnja i kako bi jedno od najljepših stabala nastavilo da krasi Glavni grad - rekla je Milica Vukčević, pi ar Zelenila.

image
-

Na platanu inače, još nema obilježja o podacima o starosti, vrsti, ko ga je posadio... Ranije je iz Zelenila saopšteno da su pored ovog drveta od posebnog značaja kedar u Bulevaru Ivana Crnojevića, čempres na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, tise kod bivše zgrade Vlade, hrast na Bulevaru revolucije..., ali ne samo zbog starosti već pozicije i oblika. U parku Kruševac je dosta drveća procijenjeno da su stara preko 110 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:24