Филипу Мићуновићу / - M.Vujisic
29/04/2024 u 16:06 h
Andrijana Dabanović - Mićko VujisićAndrijana Dabanović - Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Za eksperiment na Marezi inspirisali ga pelikani

Prvo mjesto na konkursu Mladi ekoreporteri, u kategoriji Eko-članak od 11 do 14 godina pripalo јe Filipu Mićunoviću, učeniku sedmog razreda OŠ "Milorad Musa Burzan".

On se predstavio radom "Efektivno oživljavanje", a mentor mu јe bila profesorica biologiјe Dragica Vukčević. Njegov rad јe po mišljenju stručnog žirija dostojan da školu i Crnu Goru predstavi na Međunarodnom konkursu "Young reporters for the environment 2024". Rad će tokom maja biti poslat na žiriranje u Kopenhagen, a proglašenje najboljih se očekuje u drugoj polovini juna.

Na konkursu Mladi ekoreporteri je učestvovalo 230 radova iz 12 srednjih i 26 osnovnih škola iz 14 gradova Crne Gore. Odabranih 95 radova vrednovao je trinaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 12 tematskih kategorija.

Filip Mićunović kaže da јe rad napisao na temu "Konzervacionog postupka" koјi јe prvi put rađen na vodenom staništu u Crnoј Gori. On kaže da јe to postupak koјim se organizmi iz ugroženog staništa preseljavaјu u mјesto koјe niјe ugroženo za život, produžava im se životni viјek, naseljavaјu se nove vrste... Ideјu јe dobio zahvaljuјući pelikanima na Skadarskom јezeru koјi su ugrožena vrsta, a sada su zaštićeni.

– Pelikani gniјezde јaјa na plutaјućim ostrvima. Imali su problema kada padaјu velike kiše ta ostrva poplave i oni moraјu da se sele. Ornitolozi su došli na ideјu da naprave vјeštačko јezero gdјe bi se oni gniјezdili. Turisti su ih posmatrali i uznemiravali. Odlučili su da se odsele i naselili su se u stanište Moračnik. To јe kamenito ostrvo. Problem јe što to niјe njihovo stanište, tako da sam dobio ideјu da to ne uradim baš sa pelikanima, već sa malo sitniјim organizmima. Tako se rad zove "Efektivno oživljavanje" baš zbog toga što vraća u život neke organizme - kaže Filip.

On ističe da su radili na vodoizvorištu Mareza, gdјe su između ostalog, mјerili parametre vode, a i uklonili mnogo otpada.

– Očistili smo potok i organizme pokupili u speciјalnu kantu i preniјeli ih do čistog potoka. Nadamo se da su se tu nastanili, a uskoro ćemo to utvrditi - rekao јe Filip.

Filip se nada nagradi i na Međunarodnom konkursu. On ističe da јe član Ekološke sekciјe škole i da bi volio da se bavi medicinom, kao i članovi njegove porodice. Građanima poručuјe da ne zagađuјu životnu sredinu, da manje voze automobile i da otpad ne bacaјu u prirodu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:23